30.3.2016. 18:24
0
Na našim „livadama“ se prave temelji reprezentacije BiH i oni to dokazuju
Pobjede protiv Luksemburga i Švicarske, a naročito sjajna igra u posljednjoj utakmici u Zurichu, su najava nove reprezentacije BiH, mnogo drugačije u odnosu na onu koja je s neuspjehom okončala susrete baraža za odlazak na Euro protiv Irske.

Ta promjena se ponajviše ogleda u pristupu utakmici, s obzirom da smo više žara, volje i truda vidjeli u prijateljskoj utakmici sa Švicarcima nego u odlučujućim utakmicama u baražu za Evropsko prvenstvo. Selektor Mehmed Baždarević ne dijeli naše mišljenje.

Igrače motivišemo jednako za svaku utakmicu i nema razlike u pristupu od utakmice do utakmice. Što se tiče utakmice sa Švicarskom, zadovoljan sam igrom, a naročito me raduje što su navijači zadovoljni. Dali smo gol na vrijeme, a borbenošću smo zadržali prednost i u konačnici došli do pobjede“, izjavio je Baždarević za Source.ba portal.

Dovoljno o igri naše reprezentacije govori i izjava švicarskog selektora Vladimira Petkovića.

Velika je šteta što BiH nije otišla na Evropsko prvenstvo. Ako ovako nastavi, sigurno će napraviti odličan posao“, izjavio je Petković.

Ovo je drugi poraz za Švicarsku u samo pet dana. Prethodni su doživjeli u susretu protiv Irske (0:1) u petak, a čini se kako je izostanak Xherdana Shaqirija previše za Petkovićevu selekciju. Činjenica da u dvije utakmice nisu postigli pogodak ne zabrinjava koliko švicarske navijače brine loša igra odbrane. Fabian Schaer nije imao rješenje za Edina Džeku, a susret je od prve minute počeo Philippe Senderos, koji je samo jednom nastupio u prethodnim kvalifikacijama. Upravo je njegova greška omogućila Džeki postizanje prvog pogotka. „Poklonio“ je loptu Senadu Luliću, koji je uposlio Džeku, a ovaj je smjestio loptu iza leđa Yanna Sommera. Senderos je napravio i prekršaj na Džeki, iz kojeg je u 57. minuti Pjanić maestralno pogodio za 0:2.

Haris Seferović, koji je umjesto naše reprezentacije izabrao Švicarsku, je u dva navrata imao priliku postići pogodak, ali je u oba navrata bio nespretan. „Nagrađen“ je zvižducima od strane navijača naše reprezentacije. Naravno, ne zbog promašaja već zbog prethodno navedene odluke.



Baždarević nije želio da ističe pojedinačne nastupe reprezentativaca. Međutim, pored „starih“ provjerenih imena, u Luksemburgu i Švicarskoj se naročito isticao Mateo Sušić, desni bek moldavskog Sheriffa.

U ukupno 90-ak minuta, koliko je u oba susreta proveo na terenu, Sušić je u potpunosti opravdao povjerenje selektora Baždarevića i vjerovatno će se njegovo ime naći i na spisku za narednu prijateljsku utakmicu, koju u maju igratmo protiv Španije. Selektor je u ovom dvomeču isprobao i golmanski dvojac, Ibrahima Šehića i Jasmina Burića, kao i „domaće predstavnike“ Harisa Duljevića i Daniela Graovca, ali u razgovoru za naš portal nije bio voljan govoriti da li će neko od njih i 29. maja u St. Gallenu istrčati na megdan Špancima.

Do te utakmice se mnogo toga može promijeniti i ne mogu reći da li je ovo najbolja ekipa trenutno. Ove utakmice služe kao priprema za kvalifikacije, a do tada želim imati 25 igrača na koje mogu računati“, izjavio je Baždarević.

„Domaći“ fudbaleri

Defanzivac Zrinjskog nije na terenu proveo dovoljno vremena kako bi adekvatno ocijenili njegove nastupe, dok je Haris Duljević u nekoliko navrata u fazi napada pokazao da u budućnosti može predstavljati važnu ulogu u igri naše selekcije. Protiv Luksemburga je na terenu proveo 30 minuta, a protiv Švicarske deset minuta manje.

Ovo je dokaz da se i iz Premijer lige BiH može doći do dresa sa državnim grbom i da se trud isplati“, izjavio je Duljević nakon utakmice u Zurichu.

Nije samo njegov nastup argument koji ide u prilog činjenici da selektori, bez obzira ko u datom trenutku predvodio reprezentaciju BiH, moraju ozbiljnije računati na igrače iz domaćeg prvenstva. Od 17 igrača koji su u utorak istrčali na teren u Zurichu, njih 10 je prve fudbalske korake napravilo u BiH, a čak osam je nastupalo u Premijer ligi BiH. Kada govorimo o svim igračima sa posljednjeg Baždarevićevog spiska, ta brojka raste na 12.

Pored Graovca i Duljevića, iskustvo igranja na premijerligaškim terenima imaju Emir Cocalić (Željezničar), Jasmin Burić (Čelik), Mateo Sušić (Zrinjski), Edin Džeko (Željezničar), Edin Višća (Željezničar) i Ognjen Vranješ (Borac Banja Luka). Emir Spahić je svojevremeno nosio dres Čelika, dok je Ervin Zukanović fudbal učio u Školi fudbala „Bubamara“ i u FK Željezničar. Utakmicu u Zurichu su sa klupe odgledali Marin Aničić (Zrinjski), Ibrahim Šehić (Željezničar), Srđan Grahovac (Borac Banja Luka) i Toni Šunjić (Zrinjski). Armin Hodžić, napadač zagrebačkog Dinama, je uoči ovog dvomeča „ustupljen“ selektoru U-21 reprezentacije, pa će, ukoliko ga posluži zdravlje, vjerovatno biti dio reprezentacije koja će odmjeriti snage sa Španijom. To bi u konačnici značio još jedan fudbaler sa premijerligaškim iskustvom u A reprezentaciji BiH.

Sedam igrača koji su nastupili protiv Švicarske su fudbal naučili igrati u inostranstvu, pa je pristup dijela fudbalske javnosti kako se ne može ozbiljnije računati na domaću ligu kao izvor potencijalnih reprezentativaca krajnje neutemeljen. Nažalost, sličan pristup su u proteklim godinama imali i pojedini selektori. Najprikladniji primjer je onaj vezan za Avdiju Vršajevića, koji je transferom u splitski Hajduk iz zeničkog Čelika u samo nekoliko mjeseci prešao put od fudbalera koji se nikako nije dovodio u kontekst reprezentacije do standardnog reprezentativca.



Godinama se govori kako bazen fudbalera koji su ponikli u inostranstvu presušuje te kako se veća pažnja treba posvetiti mladim igračima koji igraju fudbal u domaćim klubovima. Broj i kvalitet onih koji danas nastupaju za A reprezentaciju, a koji su prošli omladinske i seniorske selekcije bh. klubova, govori tome u prilog. Već danas, na uglavnom neuslovnim terenima omladinskih pogona bh. klubova, raste novi Džeko, Spahić ili Zukanović. I na Savezu je odgovornost kada je njihov razvoj u pitanju.

(Nedim Pobrić) 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.