31.3.2016. 15:44
4
Ovo su najznačajnije arapske investicije u BiH
S obzirom na trend rasta posjeta turista iz arapskih zemalja, sve se glasnije govori i o velikim investicijama iz tih zemalja u BiH. Nerijetko se putem medija najavljuju spektakularni projekti i investicije, ali praksa govori da obim tih investicija i nije na nivou koji se predstavlja javnosti.

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna direktna strana ulaganja iz sedam arapskih zemalja  zaključno sa 31. decembrom 2014. godine su iznosila 428 miliona KM, što je predstavljalo učešće od 3.7 posto u ukupnom iznosu direktnih stranih ulaganja (11.6 milijardi KM).

Najviše je investirala Saudijska Arabija (203,7 miliona KM), zatim Kuvajt (121 milion KM) te Ujedinjeni Arapski Emirati (83,5 miliona KM). Na listi arapskih zemalja koje su također u 2014. investirale u BiH su Bahrein (3,7 miliona KM), Libija (0,8 miliona KM), Sirija (2,5 miliona KM) i Egipat (12,7 miliona KM). 

Kada je 2015. godina u pitanju, poznati su podaci za prvih devet mjeseci, koji govore da među zemljama koje su investirale više od 10 miliona KM je samo jedna iz tzv. arapskih zemalja, a to je Kuvajt (12 miliona KM). Ostale su Austrija (65.8 miliona KM), Luksemburg (65.3), Turska (48.8), Rusija (22.5), Srbija (21.7 miliona KM), Hrvatska (16) i Njemačka (11.4 miliona KM). 

Od 2010. godine je, kada govorimo o arapskim zemljama, najveći rast investicija u BiH zabilježila Saudijska Arabija te se u decembru 2014. godine nalazila na 13. mjestu liste zemalja najznačajnijih investitora u BiH. Istini za volju, uprkos niskom procentu učešća u ukupnom iznosu direktnih stranih ulaganja, arapske zemlje bilježe kontinuiran rast investicija. U 2014. godini, kada je ukupan iznos direktnih stranih ulaganja iznosio 740 miliona KM, iz sedam arapskih zemalja je investirano 67 miliona KM, odnosno 9,1 posto ukupnog iznosa.

Saudijska Arabija

S obzirom da Saudijska Arabija ima dominantnu ulogu kada su investicije u BiH iz arapskih zemalja u pitanju, izdvojit ćemo najvažnije.

Bosna Bank International d.d. Sarajevo (BBI) osnovala je Islamic Development Bank, sa još dvije banke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). BBI je osnovana 2000. godine, a dionički kapital od 47.52 miliona KM tada je predstavljao najveći uplaćeni kapital. Većinski  dioničar BBI-a je banka iz Saudijske Arabije sa 45.46 posto dioničarskog kapitala. Većinski dioničari su u prethodnom periodu odlučili izvršiti dokapitalizaciju banke sa dodatnih 30 miliona KM kapitala (u 2014. godini registrovani kapital banke je preko 80 miliona KM).



BBI Real Estate d.o.o. Sarajevo za nekretnine osnovan je 2006. godine (do 2012. Islamic Development Bank iz Saudijske Arabije je učestvovao u vlasništvu sa 53,94 posto, a u 2012. preuzimaju i kapital od partnera iz UAE). Najveću investiciju ove kompanije predstavlja BBI Centar, koja iznosi više od 70 miliona KM. Osim pomenutog shopping centra, BBI Real Estate d.o.o. je završio izgradnju nekoliko stambenih objekata: u blizini Sarajevske pivare i u ulici Ispod Budakovića, kao i stambeni kompleks Panorama Sarajevo, od tri objekta na Mihrivodama. 

Al Shiddi Group stoji iza izgradnje SCC-a (Sarajevo City Center), za koji je planirana investicija od 150 miliona eura. U martu 2014. godine otvoren je trgovački dio centra, dok su radovi na poslovnom objektu i hotelu u završnoj fazi. Ugovorom između Al Shiddi Group (Saudijska Arabija) i  Westin (Starwood Hotels & Resorts) osigurano je finansiranje, a otvaranje  hotela u okviru lanca Westin u sklopu Sarajevo City Centre (SCC) najavljeno je za prvi kvartal 2016. godine.


Al Shiddi Group je realizovao projekte kao što su hotel Bristol, čija je rekonstrukcija i opremanje iznosila 40 miliona KM, osnovano je društvo Al - Shiddi International d.o.o. Sarajevo (kapital u 2011. 39 miliona KM), a u toku je realizacija projekta „Poljine Hills“, rezidencijalnog kompleksa sa planiranih 214 pojedinačnih objekata. Vrijednost projekta se procjenjuje na 70 miliona KM.



SEIC Group (South European Investment Company – SEIC, investitori iz Saudijske Arabije, Kuvajta i ostalih zemalja) je zaokružila svoj prvi investicioni ciklus od oko 22.7 miliona eura izgradnjom objekata u Sarajevu. U 2014. godini su završeni radovi na izgradnji stambeno-poslovnog objekta „Dvor“ u centru grada na Marijin Dvoru (vrijednost projekta je procijenjena na 15 miliona KM) i hotela u centru Sarajeva, lokacija Čobanija. Hotel, koji je svečano otvoren 25. novembra 2014, posluje u okviru lanca Residence Inn by Marriott i prvi je takav hotel u regionu (uz 22 novouposlena radnika, vrijednost projekta je 17 miliona KM). U 2015. godini je završen i  stambeni objekt City Garden sa 39 stambenih jedinica, vrijednosti cca 12.4 miliona KM ili 6.3 miliona eura. Najavljena je izgradnja na lokalitetu Vilovac, Općina Hadžići (SEIC Group je kupila lokaciju od 336 duluma). Projekt podrazumijeva izgradnju hotela visoke kategorije, pratećih objekata, sportskih terena, centra za rekreaciju i slično. SEIC je registrovan sa sjedištem u  Zenici 2012. godine, sa kapitalom ulagača iz Saudijske Arabije, UAE, Bahreina i Somalije, a najveći ulagač je Islamic Corporation for the Development of the Private Sector iz Saudijske Arabije. U 2013. godini, uz ulagače iz Saudijske Arabije, kompaniji pristupa i njemačka firma 3Y GMBH. SEIC Group u BiH čine registrovane firme: SEIC d.o.o. Zenica, SEIC Hospitality d.o.o. Sarajevo i SEIC HOTELS AND RESORTS (SHR) d.o.o. Sarajevo.

U okviru proizvodnje značajno je ulaganje kompanije MALAK GROUP d.o.o. Sarajevo u oživljavanje drvne industrije  JANJ, Donji Vakuf, koja od 2013. godine prelazi u vlasništvo grupacije MALAK GROUP d.o.o. Sarajevo i od tog momenta nosi naziv MALAK GROUP d.o.o. Sarajevo - Podružnica JANJ Donji Vakuf. Novi menadžment je u kratkom vremenskom periodu uspio da vrati JANJ na tržište zemalja u okruženju (Hrvatska, Srbija, Kosovo, Albanija), na tržište zapadne Evrope( Njemačke, Italije, Austrije...), na tržište Bliskog Istoka (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan, Oman...), u Egipat i Pakistan.

U okviru sektora obrazovanja, može se izdvojiti investitor Hussain Bakry Gazzaz, Centar za obrazovanje djece bez jednog ili bez oba roditelja – Al Walidein Gazzaz (počeo sa radom 1999./2000. školske godine), što je investicija vrijedna 16 miliona eura.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Podaci Registra poslovnih subjekata u BiH pokazuju da je u BiH registrovano 39 kompanija sa kapitalom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najznačajniji najavljeni projekt je izgradnja turističkog grada na području Općine Trnovo, a investitor je kompanija Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. BiH su posjetili u septembru 2014. i obišli određene lokacije a u februaru 2015. godine su potpisali memorandum o razumijevanju sa predstavnicima Općine Trnovo. U junu 2015. godine predstavnici investitora su potpisali Ugovor o izradi I faze regulacionog plana sportsko rekreacionog centra sa predstavnicima Općine Trnovo i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Radovi će početi u maju 2016. godine, kada će kompanija Buroj International Group iz Dubaija početi realizaciju projekta vrijednog 4,5 milijardi maraka, u okviru kojega će, kako su najavili, na padinama Bjelašnice zasnovati novi grad.



Katar

Provjerom na internet stranici Registra poslovnih subjekata u BiH (za područje FBiH i Brčko distrikta) potvrđeno je da je registrovano ukupno 35 kompanija sa kapitalom iz Katara. U 2010. godini je registrovano osnivanje kompanije Al Jazeera Network d.o.o. Sarajevo, investicije Al Jazeera Satellite Network iz Katara, sa osnovnim osnivačkim kapitalom 2.000 KM.

Društvo Al Jezeera Network d.o.o. je osnivač društva Al Jazeera Balkans, tako je TV stanicu osnovala BiH kompanija (te nije u sukobu sa pravilom da 51 posto kapitala TV kuće mora biti domaći kapital), a Katar je posredni investitor u okviru Al Jazeera Balkans. 

U maju 2014. godine pet katarskih kompanija je najavilo formiranje investicionog fonda putem kojeg će ove kompanije investirati u infrastrukturne i elektroenergetske projekte, bankarski i druge sektore u BiH. Također, u planu je formiranje Fonda prijateljstva za BiH, kroz koji će se finansirati projekti namijenjeni zapošljavanju mladih ljudi.

Kuvajt

Pregledom informacija o kompanijama sa kuvajtskim kapitalom koje posluju u BiH, može se potvrditi da je najznačajnija investicija „UNITIC“ d.o.o. Sarajevo, investitor KCIC-Kuwait. Također je evidentno da su investicije iz Kuvajta najčešće registrovane za razvoj i promet nekretninama.

U oktobru 2015. godine je otvoreno turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo Resort Osenik – općina Hadžići. Radi se o modernom turističkom kompleksu vrijednom više od 50 miliona maraka. Riječ je o namjenski projektovanom naselju koje će moći pružiti smještaj za 1.125 turista. Ukupna površina naselja iznosi 160.000 kvadratnih metara s vještačkim jezerom površine 12 hiljada kvadratnih metara, oko kojeg je raspoređeno 160 objekata. Izgrađena su dva natkrivena bazena, hotel, restorani, sportski tereni, supermarket kao i mnogi drugi prateći objekti. 

Nekoliko domaćih kompanija sa kuvajtskim kapitalom:

AL-Dihani d.o.o.Cazin,
"ITC Constructor Group" d.o.o. Sarajevo,
Compact Invest d.o.o. Sarajevo,
Bosnia-Investment & Trade d.o.o. Kakanj,
Al-Amin Internationalna Investicijska Kompanija-Kuvajtska Kompanija otvorena u Bosni" (Al-Amin International) DD za financijsko posredovanje i konsalting Sarajevo,
Interinvest KB Visoko, ("Kuwait Investment House Holding“),
ARDH-Aljazeera d.o.o. za razvoj nekretnina, trgovinu i usluge, Sarajevo,
"Helal F.H. Almutairi" d.o.o. Sarajevo,
SENABIL d.o.o. Sarajevo za trgovinu i usluge,
GULF REAL ESTATE d.o.o. Sarajevo

(Nedim Pobrić)

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.