16.8.2020. 12:32
Želite na more u Crnu Goru: Od danas za odmor izdvojit ćete više novca
Crna Gora jučer je zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom donijela novu naredbu o ulasku stranih državljana u njihovu zemlju.

Bez ograničenja za ulazak u Crnu Goru imaju građani sa tzv. "zelene liste", a državljani s "žute liste" u Crnu Goru mogu ući ali uz negativan PCR test, na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom star ne više od 72 sata ako dolazi iz neke od država sa „žute liste“ ili dolazi iz neke od država sa „zelene liste“, a u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru je boravio u nekoj od država sa „žute liste“.

„Žuta lista“: Albanija, Australija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Kosovo, Liban, Sejšeli, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Makedonija i Srbija. Građani BiH nalaze se na listi za koju postoje ograničenja za ulazak u Crnu Goru te će za odmor u ovoj državi morati izdvojiti dodatna sredstva.

Naime, do sada za ulazak u Crnu Goru za osobe sa tzv. žute liste bilo je potrebno posjedovati bilo koji negativan serološki test. Međutim, novom naredbom koja je na snagu stupila danas ulazak za građane s ove liste je otežan i znatno skuplji, s obzirom da je serološki test jeftiniji od PCR testa.




Ukoliko želite otputovati na odmoru na crnogorsko primorje morat ćete uradite PCR test za koji je potrebno izdvojiti 140 KM ili serološki test koji je jefiniji i košta oko 60 KM. Međutim, da biste ušli u Crnu Goru potrebno je da rezultat serološkog testa bude pozitivan na antitijela na covid-19, drugim riječima da ste preboljeli koronavirus. Također, i privatne zdravstvene ustanove vrše testiranje na covid-19, a cijena PCR testova u privatnim ustanovama košta i do 240 KM.





U entitetu RS prije nekoliko dana došlo je do smanjenja cijene serološkog testiranja. Naime, u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske usluge serološkog testiranja na antitijela na virus korona iznosi 22,50 KM.


Mnogi građani BiH svoj godišnji odmor provode u susjednoj Crnoj Gori te će nove naredbe dodatno opteretiti njihov budžet. Tako će četveročlana porodica koja želi otići na more u Crnu Goru, a pri tome njeni članovi nisu prebolovali koronavirus, sada će morati izdvojiti dodatnih 600 KM. Treba napomenuti da za djecu starosti do 5 godina nije potreban test na koronavirus.

PCR detekciju SARS-CoV-2 virusa u FBiH mogu obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koje je verificiralo Federalno ministarstvo zdravstva, a to su klinički centri Sarajevo, Tuzla i Mostar, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, Kantonalna bolnica Zenica, Opća bolnica Tešanj, Kantonalna bolnica "Dr Irfan Ljubijankić" te od nedavno i privatna Zdravstvena ustanova "Alea Dr Kandić" Sarajevo.




Novinar: Nermana Crnčalo

SOURCE PRIČE