6.11.2020. 13:10
Pandemije koronavirusa u jeku: Da li je u BiH došlo do povećanja smrtnosti u odnosu na prethodne godine
Pandemija koronavirusa u punom je jeku u svijetu, ali i u BiH. Restriktivne mjere, za kojima su posegle vlade država da bi se spriječilo širenje virusa, ali i sam virus, značajno su promijenili dosadašnji način života populacije. Željno se iščekuje vakcina, koja bi život ljudi vratila u normalu, ali i spriječila umiranje izazvano koronavirusom.

 

Prvi slučaj koronavirusa u našoj zemlji registriran je šestog marta tekuće godine. Prema podacima zdravstvenih ustanova od marta do danas u BiH su zabilježena 57.506 slučaja koronavirusa.

Postavlja se pitanje da li je povećana smrtnost, s obzirom da svakodnevno zavodi za zdravstvo objavljuju podatke o broju umirlih, a čija smrt je izazvana covidom-19.

Agencija za statistiku BiH početkom oktobra je izdala podatke o smrtnosti u drugom kvartalu 2020 .godine. Prema njihovoj statistici do šestog mjeseca 2020. godine umrlo je 18.071 lice, što u odnosu na isti period 2019. godine pokazuje pad broja umrlih za 6,98%.

 


Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine od početka pandemije koronavirusa u našoj zemlji  od početak pandemije zaraženo je 57.506 osoba, a oporavljeno 29.689. Nažalost, od posljedica zaraze kornavirusom, preminulo je ukupno 1.402 osoba. Trenutno je aktivno 26.415 slučajeva.

Početkom jeseni vidljiv je rast zaraženih, ali i umrlih u BiH. Podaci o broju umrlih u druga dva kvartala  pokazat će, da li je, i koliko,  došlo do povećanja odnosno smanjenja smrtnosti u godini obilježenoj pandemijom koronavirusa.


Svjedoci smo da se svaki dan povećava broj zaraženih, ali i umrlih, tako da je velika je vjerovatnoća da će smrtnost u drugom dijelu godine biti veća. 

Podsjećamo, u BiH danas, 6. novembra, registrovano je 1.908 novozaraženih, oporavljeno je 300 osoba. Nažalost, bitku s koronavirusom izgubilo je 44 ljudi.


Novinar:
Nermana Crnčalo

SOURCE PRIČE