1.5.2016. 12:09
0
Korištenjem ovog zelenog punjača moći ćete napuniti telefon uz pomoć biljaka
"Biološka baterija" Bioo Lite koristi lišće biljaka kao solarne panele te prikuplja energiju nastalu fotosintezom, piše Mirror.

Mikroorganizmi koji žive u loncu razgrađuju spojeve koje stvara biljka u elektrone. Samo priključite svoj uređaj na USB port i napunite ga.

Ovaj proizvod može u potpunosti napuniti dva do tri mobitela dnevno. USB adapter nalazi se u malom kamenu, koji služi kao vrsta poveznice koja prikuplja energiju iz tla.

Bioo Lite proizvodi španska kompanija Arkyne Technologies, koju su osnovala tri univerzitetska studenta iz Andaluzije, na jugu Španije, a koja je već prikupila više novca nego što joj je bio cilj u crowdfundingu.

“Naš cilj  nije bio prikupiti puno novca, već smo željeli priznanje i potvrdu kako se našem projektu vjeruje, tako da možemo izaći na pravo tržište”, kažu tvorci ‘zelene’ baterije.

Uređaj je dizajnirao Pablo Manuel Vidarte, zajedno sa svojim partnerima Rafaelom Rebollom i Javierom Rodrigezom.

“Jako je jednostavno instalirati naše punjače, samo stavite zemlju u lonac i posadite biljku”, kaže Vidarte. Četvorni metar može proizvesti između 3 i 40 watta, ovisno o vrsti i veličini biljke, prenosi Avaz.

Tim tvrdi kako bi energija koju stvara cijeli vrt zadovoljavala sve potrebe vlasnikova doma. Očekuje se da će se Bioo Lite pojaviti na tržištu u decembru.

 

Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.