13.7.2016. 18:34
0
Avion na solarni pogon sletio u Kairo
Avion na solarni pogon je u Kairo stigao iz Seville, odakle je poletio u ponedjeljak.

Avion na solarne ćelije "Solarni impuls 2", koji putuje oko svijeta, u srijedu je sletio u Kairo, javlja Anadolu Agency (AA). 

Avion na solarni pogon je u Kairo stigao iz Seville, odakle je poletio u ponedjeljak.

Pola sata prije slijetanja u glavni grad Egipta, avion je izvršio simboličan let iznad Velikih piramida u Gizi.

Inače, Kairo je pretposljednja tačka na putu ove jedinstvene letjelice koja privlači veliku pažnju svjetske javnosti.

Avion na solarne ćelije "Solarni impuls 2", koji za let koristi samo solarnu energiju, počeo je svoje putovanje oko svijeta 9. marta 2015. godine u Abu Dabiju.

Do sada je posjetio Oman, Indiju, Mjanmar, Kinu, Japan i nekoliko gradova SAD-a.

Avion je inače predstavljen javnosti u aprilu 2014. godine, a uspješno je testiran u junu. Maksimalna brzina koju ovaj avion može razviti je 140 kilometara na sat.

Avion ima prosječnu brzinu od 45 kilometara na sat, a u periodu kada su sunčeve zrake najjače može udvostručiti brzinu. Težak je 2,3 tone, a na krilima raspona 72 metra nalazi se 17.248 solarnih ćelija. Zahvaljujući baterijama od litijuma može letjeti i noću.


(Anadolu Agency)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.