28.12.2019. 10:49
0
Rusija razvija hipersonično naoružanje, Avangard u borbenoj pripravnosti
Ruski hipersonični raketni sistem Avangard u petak je postao zvanično operativan, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Raketa koja se može kretati brzinom 27 puta većom od brzine zvuka, u stanju je praviti oštre manevre na putu ka meti, što otežava eventualno presretanje.

Nakon što je obavijestio predsjednika Putina da je raketa stavljena u pripravnost, ministar odbrane Sergey Shoygu čestitao je visokim vojnim oficirima na 'postignuću bitnom za vojne snage kao i za cijelu naciju'.

Raketa je lansirana u 10:00 ujutru po lokalnom vremenu sa tajne lokacije u regiji Orenburg na južnom Uralu.

Raketni sistem je prvi put pomenut u javnosti u Putinovom obraćanju naciji 2018. godine. Tada je objasnio da je raketa napravljena od kompozitnih materijala te utoliko može podnijeti temperature do 2.000 stepeni C.

Nedavno je naglasio da je Rusija jedina zemlja koja posjeduje hipersonično naoružanje, te da nema premca na globalnoj razini u toj novoj klasi naoružanja.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.