25.3.2023. 22:01
0
Sve koji imaju plavu kvačicu na Twitteru 1. aprila čeka velika promjena: Ili se Musk ipak šali
Sve koji imaju plavu kvačicu na Twitteru čeka promjena? Naime, Twitterovim besplatnim plavim “provjerenim” kvačicama za istaknute korisnike možda se konačno bliži kraj.

Otkako je Elon Musk preuzeo kontrolu nad kompanijom u oktobru, prijeti da će ukloniti “naslijeđe” kvačice koje su potvrđivale identitete korisnika poput državnih službenika, korporacija, novinara, poznatih ličnosti i drugih visokoprofilnih tviteraša.

“1. aprila, počet ćemo ukidati naš naslijeđeni verifikovani program i uklanjati naslijeđene potvrđene kvačice”, napisala je kompanija u tvitu u četvrtak.

Međutim, upozorenje: Twitter kaže da će ova politika stupiti na snagu počevši od 1. aprila. Musk je posebno poznat po trolanju od 1. aprila, uključujući 2018. kada je lažno tvitovao da je njegova kompanija za električna vozila Tesla (TSLA) bankrotirala, piše CNN.

„Da zadržite svoju plavu kvačicu na Twitteru, pojedinci se mogu prijaviti za Twitter Blue“, nastavlja se u tvitu kompanije.

Twitter Blue je usluga pretplate koju je Musk ponovo pokrenuo krajem prošle godine i koja pojedince košta 84 dolara godišnje ili 8 dolara mjesečno. Naplata naknada obezbjeđuje tok prihoda za Twitter – i to neophodan, jer Twitter trenutno prikuplja bukvalno sve svoje prihode od oglašivača, koji su bježali sa platforme društvenih medija otkako je preuzeo vlast.

Naplata za provjeru na Twitteru pruža dodatni prihod Twitteru i način da Musk pokaže svoj prezir prema vladinim agencijama, novinarima i drugima. Ipak, izgradnja zamjene za naslijeđeni program verifikacije pokazala se prepunom.

Twitter Blue je prvi put pokrenut u danima prije Muska 2021. godine, kao usluga pretplate koja nudi ‘funkcije napajanja’ kao što je poništavanje tweeta i spremanje oznaka u foldere. Musk je ponovo pokrenuo program u novembru 2022., uključujući plavu kvačicu u funkcijama za korisnike koji plaćaju.

Program je odmah preplavljen korisnicima koji su plaćali lažne račune pretvarajući se da su korisnici kao što su bivši predsjednik Donald Trump, Rudy Giuliani, LeBron James i Nintendo.

Prije nego što je suspendovan, prevarant Nintendo nalog je tvitovao sliku lika iz video igrice Maria koji gledaocu daje srednji prst. Na računu LeBron Jamesa lažno se tvrdilo da je sportista zatražio razmjenu. Lažni Trumpov nalog je tvitovao: “Zbog toga plan Elona Muska ne funkcioniše.”

Musk je povukao program Twitter Blue na nekoliko sedmica i ponovo ga pokrenuo u decembru, uz dodatne korake za pregled i odobravanje pretplatnika. Osim kvačice, Blue također omogućava korisnicima koji plaćaju da uređuju tweet do 5 puta u roku od 30 minuta, kreiraju tweetove dužine do 4.000 znakova i postavljaju HD video zapise.

Kompanija također kaže da će korisnici Twitter Blue-a vidjeti 50% manje oglasa u svojim kućnim vremenskim okvirima i da će njihovi tvitovi biti prioritetni među odgovorima, spominjanjima i pretragama.

Za kompanije i druge organizacije, Twitter Blue košta 1.000 USD mjesečno za glavni račun i 50 USD mjesečno za svaki dodatni povezani račun.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.