26.1.2017. 19:00
0
Vrijedno vježbate, a još nemate bicepse? Sigurno pravite ove greške!
Ukoliko želite snažne i mišićave ruke, potrudite se da biceps pregib radite pravilno – svaka greška vas košta mišića!

IGNORIŠETE NEGATIVE
Ekcentričan (negativan) dio viežbi za bicepse, dio kada spustite bučice, kojim radite i ispružite bicepse doprinosi anabolizmu i nikada ne treba da ga ignorišete dok trenirate bicepse. Spuštanjem bučica preko tri do četiri sekunde u svakom ponavljanju, učiniće da dobijete na snazi i mišićima mnogo brže, nego ukoliko jednostavno spustite šipku ili bučice na kraju svakog ponavljanja.

ISTOVREMENO TRENIRATE BICEPSE I LAT MIŠIĆE
Ne postoji ništa loše u tome da trenirate lat i bicepse istog dana, ali ukoliko vam je rast bicepsa na prvom mjestu, onda je najbolje da dvije grupe mišića vježbate odvojeno. Budući da lat pokreti uključuju povlačenje, oni opterećuju bicepse i smanjuju intenzitet u pregibima što rezultira dobijanjem mišića na duge i sporije staze.

RADITE PREGIB NADLAKTICOM
Muškarci se često žale da lakše izgrade mišiće nadlaktica nego bicepse izvođenjem svih tipova pregiba. Za neke je ovo slučaj snažnog disbalansa između nadlaktica i bicepsa koji treba da bude ispavljen, a muškarci sa ovim problemom treba da se fokusiraju na treniranje nadlaktica.
Potrudite se da ne počinjete pregib kontrahovanjem mišća nadlaktica. Umjesto toga, držite zglob u liniji sa vašim nadlakticama od početka istezanja do kontrakcije.

DIŽETE RAMENA/LAKTOVE
Neki misle da će dobiti veće bicepse ukoliko podižu laktove ili sležu ramenima na vrhuncu pregiba, a to jednostavno nije istina. Dizanjem laktova i ramena, samo ćete regrutovati anterior deltoidne mišiće u toku pokreta, a to uklanja tenziju sa bicepsa i ublažuje ozbiljnost kontrakcija.

KRIVITE LEĐA
Savijanje leđa dok radite pregib ne samo što uklanja tenziju sa vaših bicepsa, nego takođe povećava rizik od povrede kičme. Tenzija je ono što čini da mišići rastu, pa ostanite ispravljeni tokom cijelog opsega pokreta. Ukoliko ne možete da uradite pregib bez savijanja leđa, pokušajte sa manjim težinama.

KORISTITE ZAMAH
Ako želite da vaši mišići rastu, morate da ih forsirate da rade. U suprotnom, savijanje u struku i korištenje zamaha u toku pregiba ukloniće tenziju sa bicepsa i usporiti rast mišića. Ako ne možete da uradite pregib bez zamaha, pređite na lakše bučice/šipku.

(Mens Health/Alen Avdić)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.