4.5.2017. 13:58
0
Jeste li vi u opasnosti? Muškarci s ovom krvnom grupom imaju veću vjerojatnost srčanog udara
Ako još ne znate svoju krvnu grupu, možda ćete sada poželjeti uzeti telefon i pitati mamu zbog toga što to govori o vašem zdravlju puno više nego što mislite.

Nova istraživanja prikazana na Svjetskom kongresu o akutnom zatajenju srca Heart Failure 2017. otkrila su da pomoću krvne grupe možete otkriti prijeti li vam opasnost od srčanog udara.

Istraživači su analizirali podatke od više od 1.300.000 ispitanika iz prijašnjih istraživanja. Zaključili su da ispitanici s krvnim grupama A, B ili AB imaju devet posto veću vjerojatnost za srčane probleme poput srčanog udara, za razliku od ispitanika koji imaju krvnu grupu 0.

Istraživačima nije potpuno jasno zašto je to tako. Jedna od mogućnosti može biti da ljudi koji nemaju krvnu grupu 0 imaju veću koncentraciju bjelančevine poznate kao Willebrandov faktor, zbog koje treba duže vremena da se napravi krvni ugrušak ili zaustavi krvarenje. Također ove osobe imaju i veći holesterol.

Potrebno je napraviti još nekoliko istraživanja kako bi se razjasnila poveznica između krvne grupe i srčanog udara, uključujući i analizu svake krvne grupe zasebno. No, istraživači vjeruju da poveznica ipak postoji uz tradicionalne čimbenike kao što su kolesterol, dob i krvni pritisak, piše Mens Health Cro. 

(Alen Avdić) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.