31.10.2017. 18:04
0
Nova istraživanja: Muškarci na Zapadu će u narednim decenijama imati ogromnih problema sa neplodnošću
Istraživanja koja su nedavno objavljena su pokazala da će muškarci na Zapadu imati problema sa neplodnošću u narednim decenijama.

Piše: Haris Ahbabović

Ključni razlog za registrovani pad povezan je s brojnim uticajima u okolini na koje su posebno osjetljivi muški fetusi. Na primjer, bisfenol A, koji se koristi u proizvodnji polikarbonatne plastike i poliepoksida, štetan je za plodnost, a loše djelovanje imaju i pušenje i prekomjerna težina, prenosi Index.hr.

„Broj spermatozoida i drugih parametara sjemena uvjerljivo je povezan s brojnim uticajima u okolini, uključujući hemikalije koje uzrokuju poremećaje u radu endokrinih žlijezda, pesticide, vrućine i životni stil, uključujući ishranu, stres, pušenje i tjelesnu masu“, pišu autori rada koji je objavljen u časopisu "Human Reproduction Update".

Prema rezultatima koji su prikupljeni od 1971. do 2011., broj spermatozoida zapadnjaka pao je za 59.3 posto, dok su koncentracije sperme pale za 52.4 posto. Pokazalo se da broj spermatozoida godišnje pada za oko 5.33 miliona, odnosno 1.6 posto.

Ne slažu se svi stučnjaci s navedenim projekcijama, barem ne u potpunosti. Naime, neki ističu da broj spermatozoida kod svakog muškarca varira. On zavisi od intervala između posljednjeg snošaja i obavljanja testiranja.

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.