28.4.2022. 14:36
0
Naučite dječake kako da upravljaju emocijama
Ljutnja ili tuga su normalna osjećanja sa kojima svi moramo da se nosimo, ali trebalo bi znati kako njima upravljati na odgovoran i adekvatan način. Prije nego što nauči kako da se s njima nosi, dijete bi trebalo da bude u stanju da identifikuje osjećanja.

Ponekad se čini da su djevojčice suzdržanije, a dječaci imaju pravo da izražavaju osjećanja na načine koji nisu uvijek prihvatljivi. Ali to je u osnovi netačno.

“Dječaci takođe moraju da upamte da uvijek imaju izbor kako će da odgovore na svoja osjećanja”, kaže pedijatar Meg Miker, piše iMom, prenosi 24sata.hr.

Dr Miker objašnjava da je dio normalnog emocionalnog razvoja dječake u ranoj dobi da nauči kako osjećanja mogu da budu prilično intenzivni, ali da bi trebalo znati kako njima ovladati. Zapravo, ona kaže da mame to sinovima mogu reći na ovaj način:

“Hoćeš li dopustiti da tvoja osjećanja dominiraju tvojim odlukama ili ćeš sam preuzeti odgovornost za njih?”

Postoji nekoliko načina kako da naučite sina da se nosi sa svojim emocijama na konstruktivan način.

Imenujte osjećanja

Pre nego što nauči kako da se s njima nosi, dijete mora da bude u stanju da identifikuje osjećanja.

Dakle, iako se može činiti da je ljut na oca jer je zakasnio na utakmicu, ispod površine zapravo osjeća tugu. Naučite ga da svoja osjećanja posmatra dublje, a ne samo površinski.

Bez potiskivanja osjećaja

Dijete ne bi trebalo da tjerate da se osjeća krivim zbog emocija.

“Oni mogu snažno da osjećaju nešto, ali tada moraju da odaberu kako da odgovore na ta osjećanja, odnosno šta ne bi trebalo da učine” kaže dr Miker.

Zbog toga nemojte učiti svog sina da potiskuje ljutnju, ljubomoru ili druge snažne emocije. Sve su one dio našeg iskustva.

Reakcija na osjećanja

Nakon što su priznali i identifikovali osjećaje, dječaci moraju da odluče šta će učiniti s njima. Podstaknite sina da priča o tome šta osjeća.

Ne mora to previše da analizira, ali ako može da verbalizuje svoje emocije, to je odlično. Tada ga možete usmjeriti kako da razriješi svoja ojsećanja kroz sopstvena moralna uvjerenja i bez da se pretjerano miješate u njegove odluke.

Odredite autoritet

Vaš sin mora da zna da je na kraju on taj koji odlučuje kako će reagovati na svoja osjećanja. Naučite ga da je fizička sila neprihvatljiva i da je nikada ne smije koristiti sa drugima.

Ako mora da se oslobodi agresije, može da pronađe fizičko oslobađenje kroz vježbanje. Dajte mu do znanja da samo on ima autoritet nad svojim emocijama.


(Admir O.)

DjecaOdgoj
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.