1.6.2023. 21:47
0
Andrew Tate za BBC iz kućnog pritvora: Optužbe protiv mene su ‘apsolutno smeće’
Kontroverzni influencer Andrew Tate je u intervjuu za BBC negirao poticanje kulture mizoginije. Rumunsko tužilaštvo istražuje Tatea zbog silovanja, trgovine ljudima i iskorištavanja žena, ali on tvrdi kako je nevin. Osvrnuo se na tezu da su njegovi stavovi o ženama naškodili mladima, istaknuvši da “djeluje prema Božjim uputama da čini dobre stvari”.

Ovo je bio prvi Tateov televizijski intervju za neku veću televiziju otkako se pušten iz policijskog u kućni pritvor u aprilu. Iako je Tate u više navrata izrazio svoje nepovjerenje prema tradicionalnim medijima i ima ogroman broj sljedbenika na internetu, BBC piše kako je na ovaj intervju pristao bez ikakvih uvjeta.

Odbacio je iskaze pojedinih žena uključenih u aktuelnu istragu koje su ga optužile za silovanje i iskorištavanje. Komentirao je i BBC-jevu priču o ženi koja je navodno pratila Tatea u Rumuniju vjerujući da je zaljubljen u nju. Žena, koja je predstavljena pod pseudonimom Sophie, ispričala je kako ju je Tate natjerao da se snima preko web kamere i da si tetovira njegovo ime.

“Činim vam uslugu kao starom mediju, dajući vam relevantnost, razgovarajući s vama. I sada vam kažem, ova Sophie, koju je BBC izmislio, koja nema lice – niko ne zna ko je ona”, poručio je.

Inače, Sophie trenutno pomaže rumunskim tužiteljima u istrazi.

Komentirao je i zabrinutost učitelja, policije i boraca za ljudska prava zbog njegovih stavova. Izvršna direktorica udruženja Rape Crisis u Engleskoj i Walesu je na primjer rekla kako je “duboko zabrinuta opasnom ideologijom mizogine kulture silovanja koju širi Tate”.

Tate je odgovorio da su te optužbe “apsolutno smeće”. Dodao je kako je “potpuno neiskreno pretvarati se” da šteti mladima. Osvrnuo se i na organizacije koje su ga okrivile za sve češće napade na djevojčice i uznemiravanje učiteljica. “Nikada, baš nikada nisam poticao učenika da napadne učitelja ili učiteljicu”, istaknuo je.

“Propovijedam naporan rad, disciplinu. Ja sam sportista, propovijedam borbu protiv droga, propovijedam religiju, propovijedam da nema alkohola, propovijedam da nema zločina nožem. Protivim se svakom problemu modernog društva”, nastavio je. Sugerirao je da su neki od njegovih komentara izvučeni iz konteksta ili zamišljeni kao “šala”, uključujući videoraspravu u kojoj je rekao da intimni dijelovi žene pripadaju njezinom muškom partneru.

“Ne znam razumijete li šta je sarkazam. Ne znam razumijete li šta je kontekst. Ne znam razumijete li šta je satiričan sadržaj”, kazao je.

Također je zanijekao da emocionalno manipulira ženama, uprkos komentarima koji su bili sadržani u prethodnoj verziji njegovog online kursa.

“Zovem se Andrew Tate… i ja sam najkompetentnija osoba na cijelom planetu da vas naučim o muško-ženskim interakcijama”, stajalo je u uvodu te stranice. Dalje se navodi kako je Tateov posao bio “upoznati djevojku, otići na nekoliko spojeva, spavati s njom, navesti je da se zaljubi u njega do te mjere da će učiniti sve što joj kaže, a zatim je natjerati da se snima web kamerom kako bi se zajedno obogatili”.

Stranica je u međuvremenu uklonjena. Tate tvrdi kako “nikad nije rekao” to što je pisalo na stranici. “Ja sam istinska sila dobra u svijetu. Možda to još ne razumijete, ali ćete na kraju. I iskreno vjerujem da djelujem prema Božjim uputama da činim dobre stvari, i želim učiniti svijet boljim mjestom”, naglasio je.

Zbog Tateovog nepovjerenja prema tradicionalnim medijima, intervju je snimao i njegov tim za vlastitu upotrebu. BBC navodi kako su prije razgovora predstavili teme o kojima će se razgovarati, ali nisu unaprijed dogovorili pitanja koja će postaviti. BBC tvrdi da je Tate na društvenim mrežama obećao da će objaviti vlastitu verziju intervjua, što je ubrzo i učinio.

(Ajdin B.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.