2.6.2023. 8:41
0
Glumac iz Prijepolja: Ne razumijem se u to šta je bosanski jezik, šta su Sandžaklije
Ammar Mešić, zvijezda serije “Igra sudbine” i jedini glumac sa ovih prostora koji se našao u legendarnoj HBO seriji “Igra prijestolja“, pričao je u emisiji “PopTok”.

Govorio je o svojoj hollywoodskoj ulozi i popularnoj TV sapunici u Srbiji, ali je govorio i o svim nepravdama koje trpi – kako od kolega, tako od pojedinog dijela javnosti.

Glavno pitanje koje mu postavljaju oni koji ga ne gotive jeste ono koje sve češće možemo čuti u javnom diskursu – “Kako Ammar, a Srbin?“

“Ne znam odakle bih krenuo, ne znam odakle treba krenuti. A treba možda krenuti od porodice. Svi ti koji govore loše moraju da se pozabave svojim korijenima i svojim porodicama i kako ih je porodica vaspitala.

Potičem iz Prijepolja, koji je multietički grad, imamo i pravoslavnu i katoličku crkvu, imamo i džamije. Prijepolje je divna i specifična sredina – kada je riječ o poštovanju različitosti.

Sa bakine strane su mi svi pravoslavci, sa tatine muslimani. Zovem se Ammar i rođen sam u državi Srbiji, pjevam himnu Bože pravde i poštujem državu u kojoj živim.

Ne čini me to manje Srbinom, ali očigledno, prema nekima, nisam dovoljno Srbin“, rekao je Ammar Mešić u emisiji.

Na pitanje ko je kriv – kaže “političari”, prenosi Nova.rs.

“Ja se ne razumijem u to šta je bosanski jezik, šta su Sandžaklije, ja pričam srpskim jezikom. U Prijepolju se priča ekavicom i ijekavicom, kažemo i bijelo mleko i belo mleko.

Muka mi je tih ljudi koji nam prebrojavaju krvna zrnca. Mislim da su političari krivi. Poslije politike devedesetih se to promijenilo. Ne znam kako je bilo ranije, ali znam kako je posljednjih deset godina. Ponosim se time ko sam i šta sam.

Pusti me bre čovječe da živim svoj život, da slavim Bajram i Uskrs ili da ne slavim ništa. Gledaj u svoje dvorište. Pričaj kako hoćeš. Nemoj mi govoriti da je to što ja radim loše“, rekao je Ammar Mešić u PopTok-u.

(Admir O.)

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.