8.11.2023. 13:36
1
Kome je ministar Konaković dao diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine: Pokrenuo "opasnu" polemiku na društvenim mrežama - gdje se jedu najbolji ćevapi u BiH?
Najpoznatiji bh. putopisac i travel blogger Robert Dacešin, objavio je prije nekoliko dana na svom Facebook profilu da je dobio diplomatski pasoš naše zemlje.

To je odlučio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, a Banjalučanin nije krio oduševljenje.

Kako je napisao na svom profilu, kada su ga pozvali iz Kabineta ministra i saopćili mu odluku, odmah su mu kroz glavu prošla putovanja zemljama gdje je teško dobiti vizu, a gdje ima veliku želju da otputuje. 

Diplomatski pasoš je dobio zbog "izvanredne i nesebične promocije naše zemlje, ne samo u regionu, već i širom svijeta". 

"Hvala gospodinu ministru Konakoviću na njegovoj odluci, ne da mi je uljepšao dan, već i učinio da se osjećam ponosnim i da sa još većom željom pričam, snimam i stvaram nadaleko o našoj zemlji", zaključio je tim riječima svoj post na pomenutoj društvenoj mreži Dacešin.



No ko je Robert Dacešin?

Ovaj rođeni Banjalučanin je magistar ekonomije, a bavi se digitalnim marketingom. 

Ono što je zanimljivo je da se više od 22 godine aktivno bavi tenisom, a radio je i kao međunarodni teniski sudija, na velikom broju turnira iz ATP i WTA serije. 

Aktivno govori pet stranih jezika i to engleski, španski, portugalski, italijanski i slovački.

U koliko zemalja je bio? 

Dacešin je i kreirao prvi turistički vodič za Banjaluku, a napisao je i putopisnu knjigu o svom putovanju u Južnu Ameriku, te knjigu o 80 najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini.

Obišao je čak 95 zemalja.

Dacešin kroz svoje travel blogove prikazuje ljepote i znamenitosti određenih zemalja, a pokrenuo je i stranicu riopricesaputovanja.com na kojoj je moguće pronaći njegove priče i putopise po kategorijama sa različith kontinenata. Osim toga, a ono što mnoge zanima koji vole putovanja, su jeftinije karte za dalja putovanja.



Uporedio bh. i srbijanski pasoš

Prije nego što će dobiti diplomatski pasoš naše zemlje, u svom videu je uporedio bh. i pasoš Srbije.

U opisu videa je napisao sljedeće:

"Kao stanovnici zemalja koje nisu u Evropskoj uniji, putnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije, ponekad imaju problema oko dobijanja pojedinih viza. Osjetio sam i sam ovo više puta na svojim putovanjima, gdje sam pojedine vize ponekad čekao i mjesecima, za jednu vizu sam čak davao i krv, a znalo mi se čak desiti da zemlja u kojoj sam, uopšte nema Bosnu i Hercegovinu u sistemu kao državu". 

Robert je odlučio testirati koji pasoš omogućava putovanje u više zemalja bez vize.

"Ovaj eksperiment izvest ćemo tako što ćemo uzeti svaki kontinent posebno i vidjeti u koliko zemalja na tim kontinentima se može putovati sa kojim pasošem bez vize, za koje je zemlje viza potrebna, te koji bi pasoš bilo bolje posjedovati za putovanje u određenim zemljama", dodao je u opisu.

Na kraju videa iznio je zanimljive podatke.

"Sa pasošem Srbije koji se nalazi na 29. mjestu svjetskog rejtinga pasoša, može da se putuje u 83 zemlje bez vize, 49 zemalja sa vizom na dolasku, četiri zemlje sa elektronskom autorizacijom, a za preostale 62 zemlje potrebno je izvaditi vizu u ambasadi prije putovanja", pojasnio je Robert.

"BiH se nalazi na 42. mjestu ove liste i sa ovim pasošom možemo putovati u 70 zemalja bez vize, 40 njih ćemo izvaditi na dolasku, u četiri možemo ući sa elektronskom autorizacijom, a za 79 nam treba viza prije putovanja", zaključio je Dacešin u videu.



Smiju li nemuslimani ući u Mekku?

Dacešin je boravio i u Saudijskoj Arabiji proljetos, te je dobio zanimljivo pitanje a to je da li je moguće ući u Mekku kao nemusliman, a ono što je rekao je oduševilo mnoge.

Odgovorio je u videu sa "Ne", te otkrio da na ulazu u Mekku postoje kontrolni punktovi gdje se provjerava da li ste musliman ili ne. 

"Iako na neki način možda uspijete da se prošvercate pomoću nekih ljudi, nemojte to raditi. Poštujte ove ljude i njihovu vjeru. Njima Mekka znači sve i njima je ovo najsvetije mjesto, a vi tu samo želite da se uslikate i nemate nikakvo osjećanje prema tome. Tako da, čak i ako imate priliku, poštujte ljude i nemojte to raditi", pojasnio je Banjalučanin te na taj način oduševio svoje pratioce.


Pokrenuo "opasnu" polemiku

U martu ove godine je objavio video i pokrenuo "opasnu" polemiku a to je - gdje su najbolji ćevapi: u Sarajevu, Banjaluci ili Travniku?

Video je skupio preko 100k pregleda na YouTubeu, te skoro 500 komentara.

On je pokušao na pomenuto pitanje dati odgovor uz pomoć svojih prijateljica i to Vijetnamke Liz i Djamilom iz Zelenortskih Ostrva. 

One su trebale odlučiti gdje su najbolji.

"Da učinimo stvar zanimljivijom, ćevape ćemo ocijenjivati u tri kategorije: ukus mesa, ukus lepinje i sam ambijent mjesta u kojem jedemo", kazao je Dacešin na početku videa.

Počeli su sa banjalučkim i to u ćevabdžinici "Kod Muje".

Nakon toga, red za degustaciju je došao u Travniku i naravno, u ćevabdžinici Hari.

Za kraj, ćevabdžinica Željo u Sarajevu. 

Za Djamilu nije bilo dileme, pobjednik je bila Banjaluka, a za Liz po ocjenama, Travnik je bio najbolji.



(Ajdin B.)
1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.