9.12.2016. 17:47
0
"Od Ženskog pokreta se očekuje da brani svoja dostignuća i osigura da se žene uključe u potragu za ravnopravnosti"
Predsjednica udruženja B.a.B.e. iz Zagreba Sanja Sarnavka danas je na seminaru „Ženska prava u kontekstu pridruživanja EU“ podijelila iskustva Hrvatske navodeći da postupak pridruživanja EU u kontekstu rodne ravnopravnosti i ljudskih prava predstavlja savršeno vrijeme za jednu zemlju da počne raditi na unapređenju ženskih prava.

- Pristupni pregovori trebaju biti usklađeni s politikama EU koje se bave rodnom ravnopravnosti i pozitivnim aktivnostima, i svi relevantni akteri, poput organizacija civilnog društva i akademska zajednica, trebaju zajedno da sudjeluju u analiziranju i monitoringu pregovaračkih poglavlja - dodala je Sarnavka.

Članica Upravnog odbora Ženskog pokreta za prava TERRE DES FEMMES iz Njemačke Godula Kosack smatra da je jedan od zadataka na putu ka EU  - osigurati da društvo nastavi težiti ka ostvaranju rodne ravnopravnosti sa posebnim naglaskom na ženska prava izbjeglica.

- Od Ženskog pokreta se posebice sada očekuje da brani svoja dostignuća i osigura da se sve žene uključe u potragu za rodnom ravnopravnosti - izjavila je Kosack, navodi se u saopćenju EU info centra koji je organizirao seminar povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - 25. novembra i kao doprinos kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

(Fena)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.