28.3.2017. 13:58
0
Italija uvodi plaćeni menstrualni odmor
Ženama s bolnim menstruacijama u Italiji poslodavci bi uskoro mogli izaći ususret. Pred italijanskim parlamentom pojavio se prijedlog zakona prema kome bi kompanije morale odobriti kratki plaćeni odmor svakog mjeseca, odnosno za vrijeme menstruacije.

Tek je započela rasprava o nacrtu zakona za menstrualni odmor, ali ako italijanski parlament odobri nacrt i donese zakon to bi značilo da bi italijanske kompanije zakonski morale svaki mjesec odobriti plaćeni odmor u trajanju od tri dana zaposlenicama koje imaju bolne menstruacije.
 
Italija bi tako postala prva zapadna zemlja koja bi zakonski odredila menstrualni odmor za zaposlene žene. Prijedlog zakona lokalni mediji, piše “Independent”, pozdravili su kao pozitivan potez koji će pomoći zaposlenim ženama koje pate do menstrualnih grčeva. Italijansko izdanje časopisa “Marie Claire” opisalo je bolne menstruacije kao “standardnu barijeru prema napredovanju i društvenoj održivosti”. Međutim, zakon je naišao i na kritike, čak i među zaposlenim ženama koje bi trebao zaštititi,piše “Hina”…

Naime, kompanije bi tako mogle početi zapošljavati više muškaraca nego inače te bi ženama samo bila dodatno otežana mogućnost zaposlenja. U Italiji je već veliki problem to što poslodavci ni ne žele zaposliti žene, te ih čak nakon porodiljnog dopusta ne želi primiti nazad. Stoga bi mnogim Italijankama, mišljenje je jednog dijela italijanske javnosti, ovaj zakon samo napravio više štete nego koristi.

“U potpunosti podržavam prijedlog zakona o menstrualnom odmoru i na to gledam kao na pozitivnu stvar. Zaista postoje ekstremne situacije kada su menstrualni bolovi toliko jaki da se nikakvom terapijom ne mogu suzbiti ili se tek djelomično mogu ublažiti”, kaže ginekolog, doc. dr. sc. Dubravko Lepušić. Pojavilo se i pitanje na koji način bi se određivalo ima li žena dovoljno bolne menstruacije za odlazak na plaćeni dopust.

(Merima Druškić)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.