28.8.2020. 8:15
0
Policijske službenice na radionici o diskriminaciji i seksualnom uznemiravanju na poslu
Dvodnevna radionica o temi „Podizanje svijesti o rodno zasnovanoj diskriminaciji i seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu“, kojoj prisustvuje 40 policijskih službenica iz policijskih agencija iz cijele Bosne i Hercegovine, počela je jučer na Jahorini.

Radionica se realizira u okviru projekta „Borba protiv rodno zasnovanog nasilja u policijskim strukturama u BiH“, koji provodi Udruženje „Mreža policijskih službenica“ (MPS) uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

- Cilj radionice je podizanje svijesti o diskriminaciji na osnovu spola i seksualnom uznemiravanju u policiji, te postojećim mehanizmima zaštite, imajući u vidu činjenicu da je provedeno istraživanje pokazalo da u policijskim strukturama u BiH postoji visoka 'tamna brojka' ovih slučajeva, a službenice se teško odlučuju da ih prijave. Uzrok takve diskriminacije je najčešće spolna neravnopravnost, što je posebno izraženo u policijskim strukturama gdje su još dominantno zastupljeni muškarci - navodi "Mreža policijskih službenica" u saopćenju za javnost.

U okviru radionice bit će obrađena zakonska regulativa, elementi rodno zasnovanog nasija i aktuelni mehanizmi zaštite, s ciljem osnaživanja žena da prepoznaju diskriminaciju na osnovu spola i seksualno uznemiravanje te to prijave nadležnim organima.

Posebno se, kako se navodi, ukazuje na zakonske odredbe koje nalažu institucijama da poduzmu odgovarajeće mjere za postizanje ravnopravnosti spolova i zaštitu od diskriminacije, naročito imajući u vidu Zaključna zapažanja UN Komiteta za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena na Šesti periodični izvještaj BiH o primjeni UN Konvencije za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW).

- Imajući u vidu činjenicu da policija treba da bude primjer drugim institucijama u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja kako prilikom preduzimanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti, tako i unutar svojih redova, apsolutno je neprihvatljivo da se takvi slučajevi u policiji ne prijavljuju i procesuiraju - navodi se u saopćenju.

U narednoj fazi ovog projekta, bit će realizirane edukacije za nadležne predstavnike/ce Odjela za unutrašnju kontrolu unutar policije s ciljem specijalizacije za istraživanje slučajeva diskriminacije i sačinjene smjernice za postupanje.

(Fena)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.