3.2.2017. 8:58
1
Nastavak suđenja u slučaju Hebiba protiv Judo saveza BiH
Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas će biti nastavljeno suđenje u slučaju džudiste Mustafe Hebiba (14), njegovog trenera Karima Hebiba i Džudo saveza BiH.

Mustafa Hebib, član ON 1 džudo sportske organizacije je višestruki državni prvak BiH, u U16 i U18 kategorijama. Na državnom takmičenju u Bihaću u aprilu prošle godine nakon pobjede je pao na sedždu (pomolio se Bogu) te bridom šake prešao preko svog vrata. Takav postupke mladog Hebiba čelni ljudi Judo saveza BiH ocijenili su kao provokaciju, nakon čega je Disciplinska komisija Saveza Mustafi Hebibu izrekla uslovnu kaznu od godinu dana, a njegovom ocu i treneru izrekli su zabranu treniranja tri naredne godine.

Iz Judo saveza BiH tvrde da dječak nije kažnjen, već ukoren. A, ukor nije zbog vjerskih opredjeljena, već zbog nesportskog ponašanja. Predsjednik Džudo saveza Bosne i Hercegovine Branislav Crnogorac rekao je Patriji da on lično podražava vjerska osjećanja sportista.

U zvaničnom dokumentu Judo saveza ipak stoji da disciplinska mjera izrečena zbog vjerskog poklika i zbog toga jer je dječak bridom šake prešao preko vrata.

Cijeli slučaj zavšio je na Sudu. Trener Hebib dokazuje da nije prekršeno niti jedno sportsko pravilo. Ponašanje njegovog sina i učenika, kaže, može se vidjeti na svim velikim takmičenjima, pa i olimpijadama.

Općinski sud u Sarajevu suspendovao je rigorozne mjere Džudo saveza BiH, do okončanja cijelog postupka. Trener Karim Hebib tvrdi da Savez ne poštuje odluke Suda u potpunosti, iako je Sud bio jasan - za nepoštivanje odluke Suda prvi čovjek Judo saveza Branislav Crnogorac bit će kažnjen novačanom kaznom, a Savezu će biti blokiran račun.


(Patria)

1
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.