21.1.2018. 12:59
0
Jokat: Očekujem sjajan hokej i punu Zetru
Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će domaćin kvalifikacija za svjetsko prvenstvo III divizije od 25. do 28. februara u Sarajevu.

Nacionalni hokejaški tim BiH prošle je godine preuzeo Kananđanin Brian Jokat, stučnjak sa višegodišnjim iskustvom, a koji je sredim 80-ih godina nosio dres Hokejaškog kluba Bosna.

Bh. hokejaši se već uveliko pripremaju za predstojeći turnir. Počeli su sa tzv. 'suhim' pripremama, odnosno u teretani, a od 1. januara se preselili na led u Zetri. Entuzijazma među igračima i stručnim štabom ne manjka, a uz pomoć domaće publike niko ne sumnja u uspjeh.

Selektor Jokat u razgovoru za Fenu kazao je da je veoma zadovoljan dosadašnjim pripremama.

Momci su, dodaje, trenirali izvan terena od prvog novembra, oko dva mjeseca, a odnedavno su prešli na led.

- Dakle, imat ćemo oko šest-sedam sedmica treninga na ledu prije nego što krenemo na takmičenja. To nije dovoljno, mnogo je manje nego što će imati drugi timovi, što je osam, devet, ili deset mjeseci na ledu, pa stoga imamo veoma intenzivan proces priprema. Međutim, tim je svejedno veoma posvećen ovom cilju i dat ćemo sve od sebe - govori Jokat.

Navodi da trenutno u ekipi ima trideset potencijalnih igrača, koji su trenutno na priprema.

- Oni su svi Bosanci, neki od njih rade u inostranstvu i vraćaju se da igraju za svoju zemlju, što je veoma patriotski od njih. Sami plaćaju svoje troškove putovanja, tako da im moram priznati da imaju istinski duh na koji sam navikao u Kanadi i lijepo je to vidjeti ovdje među većinom igrača - priča selektor.

Napominje da većina igrača rade ili se školuju, imaju drugih obaveza, te su posebno izdvojili vrijeme za hokej.

- Kao što vidite, ovdje je sada noć, a oni neće izaći do ponoći - dodaje.

Jokat je 1985. godine igrao za Hokejaški klub Bosna i prisjetio se vremena dok je boravio u glavnom gradu BiH i na ledu u Zetri.

- Da, 1985. sam bio ovdje. Imam mnogo lijepih uspomena. Uvijek sam znao da ću se vratiti kada bude vrijeme za to. To vrijeme je sada, hokejaškom programu je potrebna energija, oživljavanje, i mislim da sam se odlično zabavio, to je bila najbolja godina u mom životu i to nikad nisam zaboravio. Ljudi ovdje su bili pažljivi i ljubazni, a ja sam imao sreće, bio sam mlad i dali su mi sve što su mogli. Sada im ja želim uzvratiti - poručio je Jokat.

O protivnicima u grupi, a to su Kuvajt, Turkmenistan i Ujedinjeni Arapski Emirati, priznaje da ne zna mnogo za sada, ali kaže da će stručni štab dobiti snimke od protivnika iz UAE i Kuvajta, pa će ih analizirati.

- Proučit ćemo kako se ponašaju na ledu, ovdje imam 30 momaka, taj broj ćemo smanjiti na 22 za konačnu ekipu i mogu vam garantovati da će oni biti fizički spremni, disciplinovani i publici ćemo pružiti odličnu predstavu, tako da ako Zetra bude puna, s oko 7.000 do 8.000 ljudi, to je kao da imamo još jednog igrača na ledu. Očekujem punu Zetru - potcrtao je Jokat.

Cijena za sedam utakmica je deset KM, a selektor ističe da je to i više nego povoljno, s tim što posjetioce osim hokeja očekuje muzička i svjetlosna predstava.

Za kraj se osvrnuo i na hokej u BiH istakavši da dosad nije pratio i da počinje od nule.

- Ono što mogu reći, nekada smo živjeli u sjeni Olimpijskih igara, koje su tek bile završile. Javnost je bila uzbuđena zbog održavanja Olimpijade ovdje, jer je svijet bio na našem pragu, a sada je sve potpuno drugačije. Imamo tri-četiri mlada momka, dječaka, koji su jako dobri i nisu imali mnogo iskustva na ledu, a u samo tri sedmice koliko smo na ledu oni su se dramatično poboljšali - zaključio je Jokat.

Asistent kapitena Amar Lemeš zadovoljan je kako pripreme teku, ali navodi da uslovi mogu biti i bolji.

- Zadovoljni smo pripremama, obavili smo jedan period treninga u teretani. Sada se sve to stopilo na led. Ledena ploha je postavljena 1. januara. Uslovi koji nama trebaju da radimo su minimalni. Radili smo koliko smo mogli - dodaje Lemeš.

O protivnicima kaže ne zna mnogo, nego da će ih ekipa tek upoznati.

- Ja lično o njima ne znam puno. Mislim da njihov hokej nije na najvišem nivou - rekao je Lemeš.

(FENA/Ajla Hurko)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.