1.12.2020. 16:16
0
Kina se priprema za Zimsku Olimpijadu u Pekingu 2022.
Kineska centralna banka odlučila je da 1. decembra izda prvu grupu zlatnih i srebrnih komemorativnih medaljona za Zimske Olimpijske igre u Pekingu 2022. godine.

Set sačinjava devet kovanica, od kojih su sve zakonsko sredstvo plaćanja, navodi Narodna banka Kina u saopćenju.

Sve kovanice na prednjoj strani nose zvanični amblem Olimpijade u Pekingu 2022. na aversu ukrašen dizajnom Velikog zida i snježnim pahuljama.

Pozadina je ispisana raznim grafikama, denominacijama i natpisom „24. Zimska Olimpijada“ ispisanom kineskim znakovnim jezikom.

Jedan zlatni medaljon, prečnika 60 milimetara, sadrži 150 grama čistog zlata i vrijedan je 2.000 juana (304 američka dolara), s maksimalnim limitom izdavanja od 1.000 kovanica.

Danas je službeno puštena u funkciju i željeznička linija Yanqing, jedan od glavnih projekata prometne infrastrukture za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022.,  zajedno s novom staničnom zgradom. Linija duga 9,33 kilometara s brzinom od 160 kilometara na sat pruža puno bržu vezu između Yanqinga i centra Pekinga.

Planirano je da se Zimske Olmpijske igre u Pekingu otvore 4. februara 2022. godine, prenosi Xinhua.


(FENA) 

SportKina
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.