7.8.2017. 20:30
0
Izgradnja sportskih terena za mlade, jedina garancija uspjeha
Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zauzela je osmo mjesto na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina održanom u Slovačkoj, piše agencija Patria.


Naša reprezentacija je na prvenstvu odigrala sedam mečeva u kojima je upisala tri pobjede i četiri poraza. Igre naših igrača varirale su od sjajnih do očajnih.

Kada se radi o takmičenjima ovako mladih selekcija, rezultat nikada nije primaran cilj, već razvoj igrača u igračkom, kao i u ljudskom smislu, jer većina njih još uvijek su samo talenti bez neke realne prognoze kakvu će karijeru napraviti u profesionalnom sportu.

Sjetimo se samo generacije od prije dvije godine koja je predvođena Džananom Musom osvojila naslov prvaka na prvenstvu u Litvaniji. Javnost ih je u Sarajevu dočekala kao prave heroje, mediji i navijači su od njih preko noći stvorili zvijezde, a načelnici pojedinih gradova iz kojih su dolazili igrači utrkivali su se ko će ponuditi veću nagradu, nekima su čak dodijeljivani i stanovi.

U zemljama koje se ozbiljno bave razvojem mladih sportista takve stvari se jednostavno ne rade. Ni u najbogatijim zemljama svijeta ne dodjeljuju se stanovi momcima od 16, 17 godina, jer je potpuno logično da u tim godinama većina njih vrlo brzo počinje glumiti zvijezdu, a sve manje se koncentrišu na razvoj sportske karijere.

Umjesto dodjeljivanja stanova, ozbiljne zemlje svojim talentima grade sportska igrališta širom zemlje kako bi svaki talentovani mladić imao priliku da trenira i razvija se. Naši talenti, nažalost, nisu u takvoj situaciji. Postoje gradovi u BiH u kojima ne postoji nijedno javno košarkaško igralište na kojem djeca mogu igrati i razvijati se.

Nakon što je generacija igrača prije dvije godine osvojila naslov prvaka Evrope, jedan od vodećih košarkaških portala Evrope „Eurohopes“ napravio je analizu reprezentacije BiH i došao do zaključka da bi iz te generacije ozbiljnu košarkašku karijeru mogao napraviti samo Sani Čampara, te Džanan Musa, ukoliko na vrijeme shvate da je košarka kolektivni, a ne individualni sport. Svim ostalim našim igračima predviđeno je da mogu najdalje dogurati do karijere u nekom klubu Jadranske lige.

Takva analiza izazvala je žestoku reakciju navijača iz BiH po društvenim mrežama, a španski novinar koji je radio analizu proglašen je neznalicom koji nema pojma šta je košarka. Dvije godine kasnije jasno se vidi da je novinar bio upravu. Čampara je i ovaj put igrao sjajno, potpisom za Real Madrid potvdio je da je pred njim blistava karijera, Musa je shvatio da je košarka kolektivni sport i iz dana u dan sve više napreduje, dok, na našu žalost, ostali igrači iz te generacije nisu napravili neki ozbiljniji pomak u igračkom smislu. 

Za razliku od prije dvije godine, ova generacija nije osvojila titulu, već je završila na osmom mjestu, što ne znači da iz ove generacije neće možda više igrača napraviti ozbiljnu karijeru. Veliki broj je takvih primjera iz prošlosti.

Jedini garant uspjeha leži u izgradnji sportskih terena i stvaranja adekvatnih uslova za treniranje i pravilan rad s mladim igračima. Stvaranjem zvijezda od njih nameće im se ogroman pritisak na leđa s kojim se veoma mali broj mladih igrača može nositi.

(Patria/Amila Alijagić)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.