10.10.2017. 15:20
0
Kraišnik: Presretna sam zbog velikog uspjeha
Reprezentativka Bosne i Hercegovine u taekwondou Katarina Kraišnik osvojila je zlatnu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu, održanom prošlog vikenda u Budimpešti.
Četrnaestogodišnja članica Taekwondo kluba Sarajevo je do odličja u kategoriji do 47 kg došla je pobjedama u pet borbi. 

Historijski uspjeh bh. taekwondoa Kraišnik je postigla nakon što je na startu deklasirala slovensku predstavnicu rezultatom 29:0, u drugoj borbi se nakon malih poteškoća i vodstva ruske predstavnice sjajnim potezima vratila u borbu i pobijedila sa 23:21. U borbi za medalju savladali je takmičarku iz Srbije sa 13:12, a u polufinalu Turkinju sa 19:10. U finalu se susrela s ukrajinskom predstavnicom koju je pobijedila rezultatom 28:15 i postala evropska prvakinja.

- Za ovo takmičenje spremala sam se čitavu godinu, nastupala sam na brojnim turnirima i takmičenjima da bih se kvalfikovala. Na EP imala sam pet mečeva, a ukupno u mojoj kategoriji bilo je prijavljeno 28 takmičarki. Najteža mi je bila druga borba s Ruskinjom, koja je bila favorit prvenstva. Presretna sam zbog ovog velikog uspjeha - kazala je Kraišnik.

Trener evropske prvakinje u TKD Sarajevo i reprezentaciji BiH Ibrahim Kolja istakao je njeno veliko zalaganje tokom priprema "koje se je na kraju isplatilo". 

- Ovaj uspjeh došao je u pravom momentu. Kroz turnire bilo je uspona i padova, ali ona je bila najbolja kada je trebalo. Katarina je pokazala hrabrost, zrelost, hladnu glavu u odlučujućim momentima protiv predstavnica takvih taekwondo sila poput Rusije, Turske i Srbije - kazao je Kolja.

Predsjednik Taekwondo saveza BiH August Orlović zahvalio je evropskoj prvakinji na velikom uspjehu.

- Katarina je pregazila sve protivnice. U pojedinim borbama ostvarila je veliku bodovnu razliku, što znači da je kvalitetna takmičarka i budućnost taekwondo sporta u BiH. Kao predsjednik saveza zahvalio bih našem menadžentu koji je u ovoj godini ostvario dobar posao da reprezentacija uopće ode na takmičenje, jer nam je supenzija Svjetske taekwondo organizacije skinuta tek tri dana prije EP-a u Budimpešti - kazao je Orlović. 

Na EP učestvovalo je 460 mladih takmičara i takmičarki iz 48 evropskih zemalja, a boje BiH ukupno je branilo 13 kadeta i kadetkinja.

(Fena/Alen Avdić)
 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.