23.10.2019. 19:20
0
Atletski klub Sarajevo: Zbog čega Općina Centar neadekvatno prenosi informacije?
Atletski klub Sarajevo je izdao saopćeje povodom objave press službe Općine Centar o održanoj Javnoj tribini u Mjesnoj Zajednici "Koševo". Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"S ciljem ispravnog informiranja svih zainteresiranih strana, te iskazivanja objektivnog stava građana, AK Sarajevo želi iznijeti sljedeće činjenice. Naime, Atletski klub Sarajevo je pokrenuo peticiju protiv uklanjanja atletske staze Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović-Hase“ – Koševo, a za vrlo kratak vremenski rok, više od 1.000 punoljetnih građana Općine Centar potpisalo je peticiju, koja je predata na sljedeće adrese:

S obzirom na prethodno navedeno, Atletski klub Sarajevo izražava svoje razočaranje zbog zloupotrebe javnog prostora i širenja neistine od strane Press Službe Općine Centar, koja je u službi Općinskog načelnika, u javnost prenijela informaciju „da je većina građana podržalo uklanjanje atletske staze“ s koševskog stadiona. S obzirom na to da je više od 1000 punoljetnih građana Općine Centar izrazilo svoj stav potpisivanjem peticije, postavlja se pitanje zbog čega općinske službe neadekvatno i suprotno etičkom kodeksu prenose informacije, te koliko je broj građana koji su iskazali suprutno mišljenje. Atletski klub Sarajevo će nastaviti s prikupljanjem potpisa i u narednom periodu.

Također, Atletski klub Sarajevo je u zadanom roku predao primjedbe na izloženi „Koncept plana“ Zavoda za planiranje, s uputama kako zadržati i unaprijediti postojeće objekte koševskog stadiona. Naš klub je izrazio još jednom podršku unaprjeđenju infrastrukture, te stav o protivljenju uklanjanja atletske staze s Olimpijskog stadiona. Takav potez uradili su i sljedeći pravni subjekti:

Iz Općine Centar navode da će se konačna odluka o temi atletske staze koševskog stadiona donijeti od strane Općinskog Vijeća. Ovakav potez pokazuje nedostatak stručne i profesionalne obavljene analize o potrebi korisnika sportsko-rekreativnih površina i objekata, te pravnih subjekata koji njima raspolažu ili upravljanju. Podsjećamo, prema važećim zakonskim aktima, Općina Centar je dužna transparentno i profesionalno sprovesti anketiranje, javne tribine, pribaviti mišljenje struke, evaluirati tretirani prostor s pozicije vlasničkih odnosa i slično. Primjera radi, Atletski klub Sarajevo i Atletski Savez Bosne i Hercegovine su pozive na javne rasprave dobivali telefonski i neblagovremeno, uz prateće objave Press službe Općine koje su netačne i dovode građane u zabludu.

Zahtijevamo od Općine Centar da omogući stručnim osobama učešće u procedurama, te da raspravi i odlučivanju „Koncepta plana“ izmjena urbanističke slike „MZ Koševo II“, u koju spada i Olimpijski stadion „Asim Ferhatović-Hase“ Koševo, omogući aktivno djelovanje stručnjacima iz oblasti arhitekture, urbanizma i sporta, uz konzultacije s različitim nivoima vlasti, kako to zakoni i nalažu.

Ovakav način rada općinskih službi dovodi mnoštvo krivih informacija među građane, a stručna diskusija se ostavlja po strani. Potrebni su konkretni zaključci i djela, obzirom da su svi sudionici u procesu modernizacije koševskog stadiona u potpunosti ZA tu inicijativu, no potrebno je pronaći kompleksno rješenje u duhu s vremenom i potrebama sportista i stanovnika Općine Centar i grada Sarajevo, koji će omogućiti svima adekvatan pristup sportsko-rekreativnoj „oazi“ Koševo", navodi se u saopćenju.




0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.