21.4.2020. 16:38
0
Evropsko taekwondo prvenstvo u Sarajevu između koronavirusa i razumijevanja bh. vlasti
Taekwondo sport u Bosni i Hercegovini doživio je ekspanziju u proteklih nekoliko godina. Ujedinjen savez, odlični rezultati takmičara na međunarodnim takmičenja, organizacija prestižnog G1 turnira, prelazak reprezentativaca Hrvatske pod boje zastave naše države i dobijanje organizacije Evropskih takmičenja u pet kategorija. Sve su to rezultati rada saveza koji čine mladi i stručni ljudi.

“Mlad i organizovan tim rezultat je uspjeha. Na čelu državnog saveza je predsjednik August Orlović, odličan posao obavlja i generalni sekretar Vedran Ćubela, tu je Belmir Berberović, koji je inače peti sudija u Evropi po rang listama, angažovani su i vanjski saradnici za digitalu i medije, te sportske projekte”, ističe na početku razgovora Samir Šarić, predsjednik Organizacionog odbora Evropskih takmičenja, ujedno i predsjednik Taekwondo saveza Federacije BiH.

Pokretač i inicijator većine projekata upravo je Šarić, koji ističe da su rezultati Izvršnog odbora za WT prepoznati i u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine. Tako je na manifestaciji “Sportista godine” Taekwondo reprezentacija proglašena za najbolju u državi.

“Urađeno je zaista mnogo toga, Savez je u proteklom periodu finansirao odlaske na velika takmičenja, organizovao po prvi put G1 turnir koji je inače kvalifikacijski turnir za Olimpijske Igre, poboljšali smo saradnju sa medijima, razvili digitalne kanale i trenutno radimo na izradi moderne web stranice. Siguran sam da smo među tri najpopularnija borilačka sporta što pokazuju nagrade od Olimpijskog komiteta BiH i drugih institucija”, kaže Šarić.

Nije neobično da takmičari iz Bosne i Hercegovine nastupaju u brojnim sportovima za druge države, pogotovo ove u regionu. Ipak, kada takmičari iz Hrvatske odluče nastupati za BiH, rijedak je slučaj. Tako je prelazak Marije Štetić i Dinka Šegedina izazvao pažnju javnosti.

“Naš najtalentovaniji takmičar je Nedžad Husić, koji je do prelaska Štetić i Šegedin jedini imao šansu za nastup na Olimpijskim igrama. Ipak, Nedžad je tek od nedavno senior i njegove šanse za plasman su, iako moguće, veoma zahtjevne. Sa druge strane, Dinko Šegedin je u TOP 20 takmičara na svjetskoj rang listi što ga svrstava među nositelje i daje mu realne šanse za plasman na Olimpijske Igre. Kao i Marija Štetić koja se nalazi na 15. mjestu svjetske rang liste seniorki. Ukoliko bi se svi kvalifikovali Bosna i Hercegovina bi imala tri predstavnika u Tokiju” ističe Šarić.

Novonastala situacija sa pandemijom COVID-19 zaustavila je brojna takmičenja, te je velika većina otkazana ili prolongirana za narednu godinu. Tako su Olimpijske igre odgođene za 2021. godinu, ali ne i Evropska takmičenja koja bi se trebala održati u oktobru u Sarajevu. Bosna i Hercegovina i grad Sarajevo trebali bi biti domaćini Evropskog prvenstva za seniore, Evropskog prvenstva za juniore, Evropskog prvenstva za veterane, Finala turnira Gen24 i G1 Bosnia and Herzegovina Open.

“Dvije godine smo radili i lobirali na dobijanju organizacije Evropskih takmičenja u Bosni i Hercegovini. Radi se o izuzetnom projektu koji osim popularizacije i razvoja Taekwondoa u našoj državi donosi veliku posjetu, obzirom da u Sarajevo dolazi 1.600 takmičara i da se u glavnom gradu BiH očekuje preko 7.000 noćenja tokom sedam dana, koliko traje takmičenje. Naravno, zbog pandemije sve su opcije sada otvorene, ali ETU (Evropska Taekwondo Unija) takmičenje još uvijek nije otkazala ni prolongirala.”

Ipak, korona virus nije jedini izazov u organizaciji ovog takmičenja. Mnogo toga u bh. sportu ovisi od razumijevanja i podrške vlasti. Takav je slučaj i sa Evropskim Taekwondo takmičenjima.

“Mi smo uplatili pola hostinga za organizaciju, ali smo do juna dužni uplatiti još pola kako bi definitivno potvrdili ozbiljnost i zadržali rejting kod ETU. Ova situacija će poremetiti mnoge sportske kolektive, ali obzirom da se radi o Evropskom prvenstvu i drugim događajima nadamo se da će naše vlasti imati razumijevanja. Događaji bi trebali biti održani od 26. oktobra do 3. novembra i postoji realna mogućnost da se ipak održe, ali ukoliko ne izvršimo uplatu doći ćemo u bezizlaznu situaciju”, kazao je na kraju razgovora Šarić.


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.