31.7.2022. 17:15
0
Crnogorac: U ovoj godini ponovo smo se vratili na međunarodnu judo scenu
Istaknuti bosanskohercegovački sportski radnik Branislav Crnogorac, predsjednik Judo saveza Bosne i Hercegovine i selektor judo reprezentacije BiH na nedavno održanom kongresu Balkanske judo asocijacije (BJA) u Bugarskoj izabran je za novog predsjednika u četvorogodišnjem mandatu.

Jedan od najtrofejnijih bh. trenera smatra da će njegov izbor biti koristan za Judo savez BiH, u prvom redu kada je organizacija balkanskih prvenstava u pitanju. 

- Balkansko prvenstvo je prvo međunarodno takmičenje za mlade i ono njima puno znači, a  samim tim i za bh. federaciju. Zbog toga sam zadovoljan, jer ću moći da pomognem našoj federaciji da godišnje dobijemo tehničku organizaciju jednog Balkanskog prvenstva. Sa druge strane mislim da ću na osnovu svog iskustva moći da u samoj federaciji uvedem nove inovacije u statutarnom smislu i uvezivanju - kazao je Crnogorac u razgovoru za Fenu.

Navodi da je posebno bitno da se proširi broj članica BJA. 

-  Mi sada imamo nekih desetak članica. Cilj nam je da BJA u naredne četiri godine uveća taj  broj.  Već sam razgovarao sa Slovenijom da uđe u našu federaciju, Hrvatskom itd. Na tom planu će se moći puno uraditi. Imamo dobar tim koji sam izabrao, tako da ćemo raditi ono što do sada BJA nije radila. Organizovat ćemo pripreme za mlade judiste, seminare za sudije i trenere na godišnejm nivou. Biće tu puno posla, neće lako biti predsjednik ove asocijacije - naglašava Crnogorac.

Judisti BiH sa najvećih međunarodnih takmičenja redovno se vraćaju sa odličjima. Tekuća sezona jedna je od najuspješnijih za najtrofejniji olimpijski sport u našoj zemlji. 

- Mi smo se vratili nakon korone. Mislim da korona nikoga nije pogodila kao nas. Jednostavno došlo je do stagnacije rezultata, u 2020. i 2021. godini.  Međutim 2022. u suštini je godina koja nas je ponovo vratila na međunarodnu judo scenu. Zadržali smo epitet najtrofejnijeg olimpijskog sporta i nadam se da ćemo ga držati još dugi niz godina - navodi Crnogorac.

Posebno je istakao novi bh. mladi tim koje predvode Anđela i Aleksandra Samardžić, Toni Miletić, Mustafa Hebib, Božidar Vučurević, a tu je i bh. sportašica Larisa Cerić, koja još nije rekla svoju zadnju riječ.

- Imamo jedan novi mladi tim, koji će u narednom periodu sigurno tražiti svoje mjesto kada su u pitanju mađunarodni rezultati i ono što je posebno interesantno vidjećemo ko će od ovih mladih sportista uspjeti da ostvari olimpijsku normu. Olimpijske igre u Parizu nisu tako daleko, još dvije i po godine. Imamo pune ruke posla, ali sam sretan i zadovoljan jer je tekuća godina pokazala da je naš mladi tim sposoban i spreman za vrhunske rezultate. Na Balkanskom ekipnom prvenstvu sve naše protivnike smo pobijedili maksimalnim rezultatom 4:0, niko nam nije pružio dostojan otpor. Sve to govori da smo se vratili poslije pandemije, koja nas je izbacila iz kolosjeka - smatra  Crnogorac.

BiH svake godine organizuje neko od najvećih međunarodnih judo takmičenja, evropskih i svjetskih prvenstava u različitim kategorijama. 

Krajem augusta u Sarajevu će se održati Svjetsko kadetsko prvenstvo U18, a zatim i EP za mlađe seniore U23. 

- To je jedan od razloga zbog kojeg smo uspješni. Judo federacija BiH se naglasila kao jedan od najboljih tehničkih organizatora, ne samo u Evropi, nego i u svijetu, bar tako kotiramo. Rezultat toga je da smo u ovoj godini organizirali više velikih takmičenja od bilo koje federacije u svijetu. Imali smo Evropa open, Evropa kup za juniore i seniore, Svjetsko prvenstvo U18 i Evropsko prvenstvo U23. Predstoje nam još dva prvenstva.Tu smo također respektabilni i uživamo povjerenje evropske i svjetske federacije. To smo stekli mukotrpnim radom svih prethodnih godina u kojim smo se naglašavali kao dobri tehnički organizatori.

Posebno ističe interesantan podatak da je Evropsko prvenstvo za junore 2003, koje je prvi put organizrao JSBiH u Sarajevu, Evropska judo unija na kraju godine na kongresu u Londonu proglasila najboljom tehničkom organizacijom u konkurenciji svih takmičenja u toj godini. 

- Od tada mi imamo konekciju sa organizacijom velikih međunarodnih takmičenja. Do sada smo organizrali 20-ak Evropa kupova. Ove godine imamo po drugi put Svjetsko prvenstvo U 18 i po drugi put EP za seniore U23. Na SP za kadete očekujemo više od 60 zemalja sa više od 500 takmičara i takmičarki - kazao je Crnogorac. 

Nakon SP za kadete U18 i EP U23 u Sarajevu, najbolje bh. judaše i judašice već od septembru očekuje takmičenje Evropa open, kao i turniri na kojim se skupljaju bodovi za nastup na OI.

Crnogorac navodi da se radi o kriterijskim takmičenjima na kojim će BiH uzeti učešće sa najboljim timom.   



(Fena / Aldina R.) 

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.