9.4.2024. 12:24
0
Objavljen kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetske serije: Mostar pravi jednogodišnju pauzu
U svojoj 15. sezoni Red Bull Cliff Diving Svjetska serija, donosi jubilarnu 100-tu stanicu turneje, dvije nove lokacije i dvoje novih skakača. Naš Mostar pravi pauzu i vraća se kao stanica prventstva 2025. godine.

Tri sekunde slobodnih padova sa do 27 metara iznad vode, redefiniranje granica ljudskih sposobnosti, zaroni sve veće težine s neuporedivom preciznošću i brzinama većim od 85 kilometara na sat, prkoseći gravitaciji i očekivanjima – sve je to Red Bull Cliff Diving Svjetska serija.

Ove godine, dvije nove stanice, Sjeverna Irska i Kanada su dodatak turneji, uz kultne klasike. Što se tiče sportista, Simone Leathead iz Kanade i prošlogodišnji pobjednik iz Mostara, španac Carlos Gimeno najnoviji su dodaci stalnoj skakačkoj postavi, koji će se uhvatiti u koštac sa najvećim imenima ovog sporta.

Kalendar za 2024.

Nova sezona počinje u velikom stilu u Atini, u maju, gdje se takmičenje vraća po prvi put nakon 2011. godine. U junu počinje gusti ljetni raspored sa čak dvije stanice. Najprije, Svjetsko prvenstvo ide u Boston, gdje će skakači demonstrirati svoje umijeće sa platforme na krovu Instituta za savremenu umjetnost u proslavi 100. zaustavljanja turneje od uvođenja 2009. godine.

Nakon sjevernoameričkog, sportisti će potom promijeniti kontinent, vraćajući se u Europu, u Polignano a Mare u Italiji. Prekrasni grad u regiji Puglia – poznat kao dom europskog Cliff Divinga – po jedanaesti će put ugostiti Svjetsku seriju.

Juli pozdravlja prvu od dvije nove lokacije na kalendaru za 2024., jer skakači putuju na obale Sjeverne Irsske u Causeway. Šire područje na kome se nemirne, tamne vode Atlantika susreću sa krševitim liticama prikazano je i u TV spektaklu „Igra prijestolja“. Očekuje se dosta drame dok sportisti budu testirali svoje granice s tri različite lokacije za skok, uključujući runde s litice.

August označava sredinu sezone, sa skakačima koji će zaroniti u hladne plave vode Oslofjorda u Norveškoj. Gledatelji će doživjeti potpuno novu perspektivu skokova, gledajući skokove sa jedinstveno dizajniranog krova zgrade Opere u Oslu dok sportisti budu izvodili niz odvažnih skokova s platforme duge 30 metara – najduže u historiji turneje – u potrazi za maksimalnim brojem bodova.

Samo dvije sedmice kasnije, august završava s još jednom potpuno novom lokacijom. Skakači će se uputiti u Kanadu – matični teren legende u nastajanju Molly Carlson i pojačanja u stalnoj postavi, Simone Leathead.

Odbrojavanje do krunisanja prvaka počinje u septembru, kada se Svjetska serija vraća u Antalyju u Turskoj. Atatürk Park, u srcu marine turske metropole, dosad je samo jednom ugostio elitne skakače, debitantske 2009. godine, kada su se natjecali samo muškarci. S obzirom da 15 godina dijeli dvije posjete Turskoj, poput Atene, to će biti potpuno nova avantura za klasu skakača 2024. Kao pretposljednja stanica sezone, Antalya se može pokazati kao ključna točka, gdje jedan sjajan skok ili nepravovremena pogreška mogu odlučiti o naslovima.

Posljednja stanica na kalendaru za 2024. odvija se u domu braniteljice naslova Svjetske serije i legende skokova, Rhiannan Iffland, kada Sydney ponovno bude domaćin velikog finala sezone. Novembar u Australiji, bit će posljednje borilište za naslov u 2024., gdje će se trofej King Kahekili dodijeliti najboljim skakačicama i skakačima godine.

Mostar ponovo u kalendaru 2025.

Kultni Stari most u Mostaru tokom devet godina je jedna od najljepših i najpopularnijih stanica Red Bull Cliff Diving Svjetske Serije, kao i najprestižniji sportski događaj u našoj zemlji. Lokalni tim koji organizuje Red Bull Cliff Diving u Mostaru donio je odluku o jednogodišnjoj pauzi, sa ciljem da dodatno unaprijedi cjelokupan događaj i iskustvo na njemu za sve posjetitelje, gledatelje i zajednicu. Jubilarni 10. Red Bull Cliff Diving u Mostaru donijet će spektakularan događaj s dodatnim sadržajima za grad Mostar i nezaboravna iskustva gledatelje i obožavatelje.

Red Bull i dalje ostaje usko povezan sa gradom Mostarom te će nastaviti podržavati tradiciju skokova u Mostaru i lokalnu skakačku zajednicu. Mostar će također ostati grad domaćin skakačkog kampa za mlade talente sa skakačkom legendom Orlandom Duqueom. Ova inicijativa usmjerena je na poticanje i podršku mladim skakačima, kako bismo jednog dana imali zadovoljstvo da gledamo predstavnika iz Mostara na Red Bull Cliff Diving svjetskoj seriji.

(Erna H.) 

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.