8.11.2015. 12:08
0
Eko turizam u BiH: Dabrovi se vratili u Semešnicu nakon 150 godina
Semešnica je jedna od najčišćih rijeka u Srednjobosanskom kantonu. Toliko je čista da su je zavolili i dabrovi koji su se ponovno u nju nastanili nakon 150 godina.
Pored ove rijeke, četiri kilometra od Donjeg Vakufa Naima Vrebac izgradila je pravi mali raj za turiste. Uz moćne rastoke Semešnice sagradila je ribnjak, bungalove, bosanske kuće, klupe, hladnjake i mnoštvo drugih sadržaja koji mame turiste kako iz zemlje tako i inozemstva. Gradnja se i dalje nastavlja.

"Zadovoljni smo dosadašnjom posjetom turista koji dolaze prije svega iz BiH, ali i susjedne Hrvatske, arapskih zemalja, Kuvajta, Katara, Saudijske Arabije. Turisti iz Arapskog svijeta očarani su slapovima Semešnice. Ovdje je bila prašuma. Sve smo očistili i počeli graditi eko selo prije tri godine u kojem se može dobiti domaća hrana i bosanski specijaliteti. Imamo i ponija, magarca, patke pa čak i labudove", rekla je Vrebac za AA.

Ona se žali na put do eko sela. Kazala je da bi gostiju bilo više da je put bolji. 

"I ovako je dobro. Najgore je sjediti skrštenih ruku i čekati. Moj suprug i ja to nismo mogli sebi dopustiti. Vidite da se gradnja nastavlja i kada sve bude završeno ovo će biti pravi mali raj za turiste", rekla je vrijedna domaćica eko sela.

Za susjednim stolom uz slapove Semešnice mladić ispija domaću bosansku kavu.

"Išao sam na čeku da gledam dabrove. Međutim, izgleda da sam došao u nevrijeme. Vidio sam samo njihove nastambe i oborena stabla koja oni svojim zubima sijeku. Vjerujem da ću narednog puta imati više sreće. Što se tiče ovoga eko sela prijatno sam iznenađen sadržajima koje nudi turistima. Posebno me impresioniralo što su ljudi napuštenu šikaru pretvorili u ovako lijep ambijent", rekao je Dario Matić iz Viteza.
(Anadolija)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.