9.3.2016. 15:12
0
Sva ljepota Holandije u pet minuta
Holandija je mala, ali gusto naseljena država koja se nalazi u zapadnoj Evropi i kojoj pripadaju i tri ostrva na Karibima. Holandija se graniči sa Njemačkom na istoku i Belgijom na jugu, a na sjeverozapadu izlazi na Sjeverno more. Najveći i najvažniji gradovi Holandije su Amsterdam, Haag i Roterdam.

Piše: Haris Ahbabović

Holandija ima 16.669.112 stanovnika na površini od 41.526 km2 što je čini jednom od najgušće naseljenijih država. Samo Bangladeš, Južna Koreja i Tajvan imaju veću populaciju i veću gustoću stanovništva. To je dijelom zbog plodnog tla i blage klime. 

Oko 18% površine sačinjava voda a veliki dio zemlje se nalazi ispod nivoa mora. Zemlja je zaštićena od vode pomoću sistema nasipa te raznih odvoda. Holandija je drugi najveći izvoznik prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, nakon SAD-a.

Holandija ima dugu historiju društvene tolerancije i generalno se smatra liberalnom zemljom. Abortus, prostitucija i eutanazija su legalizirani, dok prema upotrebi određenih vrsta narkotika vodi progresivnu politiku. 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.