28.5.2016. 17:06
0
If you're going to San Francisco
San Francisco je kulturni, komercijalni i finansijski centar i 4. najveći grad u Kaliforniji nakon Los Angelesa, San Diega i San Josea. Najgušće je naseljeni veći grad (sa brojem stanovnika većim od 200.000 ljudi) u Kaliforniji i drugi grad po gustoći naseljenosti u SAD-u, odmah iza New Yorka.

Piše: Haris Ahbabović

Grad i okolno područje poznati su kao Zalivska oblast San Francisca, koja je dio kombinirane statističke površine gradova San Josea, San Francisca i Oaklanda s procijenjenim brojem od 8,5 miliona stanovnika.

Nakon što je u potpunosti bio uništen u zemljotresu i požaru 1906. godine, grad je brzo obnovljen i devet godina kasnije već je bio domaćin Međunarodne izložbe "Panama-Pacific". Tokom Drugog svjetskog rata služio je kao luka za ukrcavanje vojnika i ostalih službenika koji su upućivani na pacifičko ratište. Niz događaja, poput povratka vojnih lica, masovne imigracije, rasta hipijevske protivkulture, seksualne revolucije i porasta broja mirovnih pokreta zbog umiješanosti SAD-a u Vijetnamski rat, kao i ostala dešavanja koja su dovela do "Ljeta ljubavi" i pokreta za prava LGBT-osoba, utemeljili su San Francisco kao centar liberalnog aktivizma u SAD-u. U političkom smislu, građani značajno favoriziraju liberalne stranke, poput Demokratske.

San Francisco je popularno turističko odredište poznato po svježim ljetima, magli, strmim brežuljcima, mješavini arhitektonskih stilova i popularnim znamenitostima, poput mosta "Golden Gate", žičara, ostrva Alcatraza i Kineske četvrti. Također je sjedište sljedećih tehnoloških kompanija: Gap Inc, Pacific Gas and Electric Company, Yelp, Pinterest, Twitter, Uber, Mozilla, Craigslist i mnogih drugih.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.