25.6.2016. 15:36
0
Idealno mjesto za život i jedan od najjeftinijih gradova na Planeti
Wellington je glavni grad Novog Zelanda, drugi po veličini u državi i najmnogoljudniji glavni grad Okeanije.

Piše: Haris Ahbabović

Wellington je političko središte Novog Zelanda i mjesto gdje se nalaze svi upravni i izvršni organi vlasti. Većina diplomatskih središta također je smještena ovdje.

Važno je središte filmske i pozorišne industrije na Novom Zelandu te mjesto gdje su smješteni Muzej Novog Zelanda, Novozelandski simfonijski orkestar te Okeanografski institut Novog Zelanda. Wellington se prema istraživanju tvrtke Mercer 2009. smjestio na 12. mjestu po kvaliteti života (noćni, zabavni, poslovni itd.) te je jedan od najjeftinijih gradova na svijetu.

Wellington se smjestio na jugozapadnom dijelu Sjevernog otoka u prolazu koji poveziva Sjeverni i Južni otok. Sa svojim položajem Wellington je najjužniji glavni grad na svijetu te glavni grad koji je najviše udaljen od najbližeg susjednog glavnog grada (Canberra). 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.