27.6.2016. 20:42
0
Šta od lijekova treba da ponesete na odmor?
Promjena sredina tokom putovanja može da bude uzrok različitih zdravstvenih tegoba, zato ljekari savjetuju da ne krećete bez priručne apoteke.
Na odmoru može doći do pojave dijareje, temperature, dehidratacije, a tu su i dosadni insekti čiji ubod može da napravi problem. Zato sa sobom obavezno treba ponijeti ljekove i preparate za ublažavanje tegoba, naročito ako idete na neku daleku destinaciju.

Pored obavezne zaštitne kreme za sunčanje, u prtljagu treba da se nađu ljekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature. Ukoliko do nje dođe najbolje je uzeti one na bazi paracematola i ibuprofena, a za spuštanje temperature može da pomogne i kesica kombinovanog praška.

Dug put kod mnogih izaziva mučninu i povraćanje, pa je preporučljivo prije polaska popiti tablete protiv ovih tegoba.

Stomačne tegobe su jedne od najčešćih koje se javljaju na ljetovanju. Kako bi spriječili dijareju i grčeve u stomaku u neseser sa ljekovima obavezno dodajete i neki probiotik. Oni koji prilikom promjene sredine osjećaju nadutost pa umjesto dijareje dobiju "zatvor" trebalo bi da ponesu neki laksativ. 

Na odmoru može doći i do manjih povreda, kao što su ogrebotine i posjekotine zato kod sebe valja imati jod ili alkohol za čišćenje rane. 

Ako na put idete sa djecom, pored svih ovih ljekova ponesite kapi i tablete protiv alergije. Najmlađi najčešće reaguju na promjenu klime, pa im se nos vrlo lako zapuši, zato su kapi neophodne. Mališani, takođe, dosta vremena provode igrajući se u pijesku i prljavim rukama obično dodiruju oči što može da dovede do crvenila i pojave konjunktivitisa. Poželjno je imati i toplomjer kako biste mogli da djetetu češće provjeravate temperaturu, kao i čepiće za njeno snižavanje.

Ukoliko ste hronični bolesnik, na put nikako ne krećite bez propisane terapije. Obavijestite ljekara o destinaciji na koju idete kako bi vam dao određene preporuke i savjete, a ljekove obavezno nosite u originalnom pakovanju koje sadrži uputstvo za upotrebu.
(CDM/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.