24.12.2018. 13:19
1
Pogledajte kako izgleda najveći vertikalni vrt na svijetu
Sa površinom od 1.263 kvadratna metra i ukupno 44.000 biljaka, masivni vertikalni vrt Fiordaliso Shopping Centra koji se nalazi u Rozanu, Italija, ušao je u Ginisovu Knjigu Rekorda kao najveći vertikalni vrt na svijetu. Prethodni rekorder bio je vertikalni vrt u Madridu čija je površina iznosila 844 kvadratna metra.


Vrt je otvoren 2010. godine, a dizajnirao ga je arhitekta Franćesco Bolania. Biljke su se prvo uzgajale u stakleniku, i to godinu dana prije nego što su presađene u vrt, a za izgradnju same konstrukcije fasade bilo je potrebno oko 3 mjeseca. Ovaj spektakularni vertikalni vrt koštao je 1.3 miliona dolara.

U posljednjih nekoliko godina vertikalni vrtovi su počeli ‘rasti’ širom svijeta. Njihove prednosti, osim toga što izgledaju lijepo, uključuju manju potrošnju vode od standardnih horizontalnih vrtova, imaju daleko manje problema sa štetočinama, poboljšavaju kvalitet vazduha i djeluju kao izvrsna prirodna izolacija pogotovo ljeti kada smanjuju temperaturu okoline za nekoliko stepeni.


 
Vertikalni vrtovi su sasvim sigurno nešto što ćemo u budućnosti viđati sve češće i češće. U svijetu postoje planovi za pretvaranje fasada industrijskih zgrada u vrtove, zgrade sa vertikalnim šumama se već grade, a i mnogi vlasnici privatnih kuća odlučuju da ukrase svoju fasadu, te na taj način poboljšaju kvalitetu svog, kao i kvalitet života ljudi oko njih.

(Alen Avdić)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.