2.1.2019. 11:47
0
Novogodišnji uspon: 142 planinara na vrhu Trebevića
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
"Stanica planinarskih vodiča Sarajevo" organizirala je prvog dana 2019. godine tradicionalni Novogodišnji uspon planinara na najviši vrh Trebevića, Vrh Sofe (1629 m.n.v.), u kojem su učestvovali planinari iz cijele Bosne i Hercegovine iz više od 20 planinarskih društava.

Družili su se planinari s područja Brčkog, Gračanice, Konjica, Jablanice, Sokoca, Zenice, Kaknja, Visokog, Lukavice te iz mnogih drugih sarajevski planinarskih društava i klubova.

Planinari su se uspinjali pravcem: Ravne - Dobra voda - vrh Sofe, a uz vedro vrijeme i zimske uvjete, za nekih 3,5 sata na vrh se popelo 142 planinara.

Širok vidik, vedro vrijeme i zimska idila na samom vrhu omogućili su mnogima priliku da da s jednog mjesta vide najljepše bosanske planine Romanija, Jahorina, Bjelašnica i Igman.

Istovremeno se tako vratilo sjećanje na prelijepe dane kada su ove planine bile u svjetskoj žiži interesiranja, kada su u Sarajevu održane 14. zimske olimpijske igre 1984. godine.

Ovim usponom označen je početak sezone planinarenja u Bosni i Hercegovini, a glavni vodič uspona bio je Braco Babić uz asistenciju i pomoć 11 vodiča iz sastava Stanice planinarskih vodiča Sarajevo.

Prvi put ovakav uspon organizirala su sarajevska planinarska društava 1. januara 1950. godine, a prekidan je samo u periodu od 1993. - 1996. godine zbog rata u BiH i odmah obnovljen 1. januara 1997. godine.

(Fena / Haris Ahbabović)

Trebevic
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.