1.7.2021. 21:57
0
Njemačka ublažava restrikcije na putovanja iz zemalja s delta varijantom virusa
Njemačka očekuje da će 80 posto zaraženih osoba ovog mjeseca biti inficirano delta varijantom virusa COVID-19, ali bi mogla ublažiti restrikcije na putovanja iz zemalja poput Portugala i Britanije gdje je ta varijanta dominantna, rekao je u četvrtak njemački ministar zdravstva .

Jens Spahn rekao je na konferenciji za novinare da bi Njemačka mogla smanjiti trenutni 14-dnevni zahtjev za karantinom koji je obavezan putnicima iz zemalja s visokim nivoom delta varijante kada bude sigurna da su vakcinisani ljudi zaštićeni.

Spahn je rekao da bi se taj potez mogao dogoditi uskoro, ali nije precizirao tačno kada, prenosi Reuters.

Njemačka komisija za vakcinaciju STIKO saopćila je kasnije u četvrtak da studije iz Velike Britanije pokazuju da dvije doze vakcina pružaju jednaku zaštitu protiv delta varijante kao i protiv ostalih varijanti COVID-19.

Spahn je ponovio važnost ubrzanja vakcinalne kampanje, napominjući da je 37 posto njemačke populacije sada primilo dvije doze, dok je 55 posto primilo prvu dozu.

Otprilike polovina slučajeva  koronavirusa trenutno u Njemačkoj je delta varijanta, a Spahn je rekao da će ona dominirati i kasnije ovog mjeseca.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.