8.11.2021. 8:37
0
Auckland, najveći grad Novog Zelanda, izalzi iz Covid blokade
Najveći grad Novog Zelanda od srijede će izaći iz Covid blokade, objavila je u ponedjeljak premijerka Jacinda Ardern.

Auckland, najveći grad u zemlji s oko 1,7 miliona stanovnika, bio je pod epidemiološkim restrikcijama nakon što je otkriven jedan slučaj koronavirusa 18. augusta. Broj zaraženih sada je dosegao 4.541, prenosi dpa.

Od srijede će biti otvoreni maloprodajni i javni objekti, a ograničenja okupljanja bit će povećana na 25 osoba, rekla je Ardern.

"Prvo ublažavamo ona ograničenja koja predstavljaju najmanji rizik. Na primjer, znamo da stvari poput okupljanja na otvorenom ili piknika nisu pridonijele povećanju slučajeva zaraze, ali su bile na dobrobit ljudi", rekla je Ardern.

Objava je stigla istog dana kada je Novi Zeland izvijestio o jednom od najvećih brojeva novozaraženih, 190 slučajeva zabilježenih u ponedjeljak.

"U ovom zatvaranju, Delta nas je testirala kao nikada prije", istakla je Ardern.

Oko 90 posto stanovnika Aucklanda primilo je barem jednu dozu vakcine.

Ardern očekuje da će grad do kraja mjeseca dosegnuti 90 posto potpuno vakcinisanih, što će pokrenuti sljedeći korak ublažavanja ograničenja.

"2021. je bila duga godina, ali sada smo u sprintu kako bismo ljeto učinili odmorom kakav treba biti", rekla je premijerka.

S populacijom od pet miliona stanovnika, Novi Zeland je od početka pandemije prijavio oko 7.200 slučajeva Covid-19 i 28 smrtnih slučajeva.

(Fena / Haris A)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.