25.11.2021. 21:25
0
Dodijeljene 'prizme' za novi kvalitet u turizmu
Prije četvrt vijeka, tačnije 1997. godine, redakcija magazina "Turistička prizma" pokrenula je međunarodnu akciju pod nazivom - Za novi kvalitet u turizmu, koja je prvo vođena na prostorima Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, da bi je ubrzo proširili na ukupan prostor Ex Yu, zatim na Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Albaniju.

Od početka pa do danas, ideja vodilja je bila da se na jedan poseban način doprinese podizanju nivoa turističkih usluga i podstakne inovativnost u turističkoj privredi.

Specifičnost ove akcije je da je vode turistički novinari iz zemalja regiona, kao dobri poznavaoci dešavanja na terenu. Naime, novinari članovi žirija su jedini predlagači i donosioca odluka o nagrađenima, a PRIZMA i povelja se dodijeljuje u 12 kategorija, međutim, praksa je pokazala da žiri nikada nije dodijelio priznanja u svim kategorijama u jednoj godini, što dovoljno govori o oštrim kriterijumima prilikom nominacije i odlučivanja.

Međunarodni novinarski žiri je tako i ove godine dodelio samo deset priznanja kompanijama u šest država.

Nagrade u vidu statua koje simbolizuju zarotiranu prizmu u prostoru i povelja, svečano su uručene dobitnicima na poslovnom sajmu WESTM, odnosno na Beogradskom turističkom & MICE forumu 24. novembra održanom na Beogradskom sajmu.

U kategoriji  Eko i etno turizam žiri je dodijelio dvije PRIZME. Jednu Zornića kući iz Baćevca u Srbiji i drugu kraljevskom etno selu Kotromanićevo u Ritešiću pokraj Doboja, BiH.

U kategoriji  Organizatori putovanja i događaja nagrada je pripala kompaniji Croatia open land tours u Karlovcu, Hrvatska.

U kategoriji  Wellness &spa centri i hoteli PRIZMA je dodijeljena hotelu Sunce u Sokobanji, Srbija.

U kategoriji  Kongresni centri i hoteli PRIZMA je pripala Mediteran hotelu & resort u Budvi, Crna Gora.

U kategoriji  Destinacije, turističke zajednice i organizacije PRIZMA je dodijeljena Općini Vižinada u Istri, Hrvatska.

U kategoriji  Mali hoteli nagrada je pripala hotelu Maiva u Ohridu, Sjeverna Makedonija.

U kategoriji  Restorani PRIZMA je dodijeljena Gostilni Pri Lojzetu, Vipava, Slovenija.

U kategoriji  Prateće usluge u turizmu nagrada je dodijeljena kompaniji Gold travel u Podgorici, Crna Gora.

U kategoriji  Poslovni događaji i manifestacije PRIZMA je otišla u Bosnu i Hercegovinu, a dodijeljena je Lukavačkom sajmu turizma i ekologije List u Lukavcu.

(Fena / Haris A)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.