20.2.2022. 11:40
0
Planinari iz BiH i regije i ove godine na Memorijalnom pohodu na Hajlu
Grupa planinara iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa planinarima iz država regije, sudjelovala je na 25. Memorijalnom pohodu na Hajlu koji se tradicionalno održava u znak sjećanja na alpinistu Safeta Mavrića Ćaku iz Novog Pazara smrtno stradalog na toj planini.

Po riječima Fevzije Feke Kurtagića iz Organizacionog odbora, ovogodišnji memorijal okupio je oko 120 planinara, a vrh Hajle (2.403 m.n.v.) popelo je oko 90 sudionika. Pohod je protekao bez problema, a korištena je tehnička oprema neophodna za teren i uspon te vrste.

Po tradiciji, planinari vozilima prilagođenim tom terenu idu do lokacije Bandžov u podnožju planine Hajle na 1.400 m.n.v.. Odatle pješice stižu u planinarski domu Grope na 2.000 m.n.v., a od te lokacije penje se vrh Hajle.

Po riječima vođe bh. ekipe na ovogodišnjem pohodu Mustafe Muje Ćutahije, vrijeme je bilo maglovito ali ne hladno, obećavalo da će sve proteći u redu.

- Staza pod snijegom i ledom zahtijeva adekvatnu opremu i poznavanje kretanja u takvim uslovima. Tako je i bilo, sunce je obasjalo snjegoviti grebenski masiv Hajle. Svi su bili radosni i zadovoljni, planina ih je prihvatila - kazao je.

Ističe tradicionalno gostoprimstvo domaćina i dodaje da su organizatori tog tradicionalnog zimskog pohoda Planinarski klub Hajla iz Rožaja i Planinarski klub Sandžak iz Novog Pazara te Turistička organizacija Rožaja.

Ćutahija podsjeća da je pandemija učinila svoje i na tom memorijalu zbog čega je smanjen broj sudionike, u odnosu na predhodne godine, a u ekipa iz BiH (Sarajevo) bili su i Emira Hasić, Irmin Pita i Adi Kubur.

Safet Mavrić Ćako smrtno je stradao 6. januara 1997. godine na Hajli kod Rožaja, planini koju je najviše volio i gdje se pripremao za velike ekspedicije i penjanje najviših vrhova.

Planinari Rožaja i Novog Pazara od tad se prisjećaju prijatelja, svestranog sportiste, zaljubljenika u tu planinu i nadasve velikog čovjeka, a godinama im se u tome pridružuje i sve više planinara iz država regije i šireg područja.

Taj pohod tradicionalno organiziraju Planinarski skijaški klub "Hajla" iz Rožaja i Turistička organizacija Rožaje.

Memorijalni pohod na Hajlu (koja pripada lancu Prokletija) spada među najmasovnije zimske uspone u regiji, a ima za cilj i promociju te planine koja ima potencijale za razvoj planinskog turizma.


(Fena/Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.