21.6.2022. 14:15
0
Zavirite u "posljednji raj na zemlji": Jedinstvena mješavina turističkih naselja, prelijepe prirode i čarobnih pješčanih plaža
Otok na rubu Indijskog oceana, Bali u Indoneziji, s pravom nazivaju "posljednji raj na zemlji", jer predstavlja zemlju jedinstvene mješavine modernih turističkih naselja, prelijepe prirode i čarobnih pješčanih plaža.

Inače, Indonezija je zemlji koja broji 18 hiljada malih otoka i više od 260 miliona stanovnika. Predstavlja dom hindusima, muslimanima, budistima, katolicima, pravoslavcima... Većina stanovnika u ovoj zemlji živi od uzgoja palmi, kakaa, kafe, čaja i riže, u kojoj rastu neobične vrste voća i zemlja čiji su se stanovnici naučili živjeti bez straha od erupcija vulkana, tsunamija, potresa i drugih velikih nepogoda jer vjeruju da ako do njih dođe, poslije slijedi blagostanje.Stanovnici Balija posebno su ponosni na to što su sačuvali vjersku tradiciju koja se očituje i u arhitekturi i u svakodnevnom životu, pa tako uz veličanstvene hramove i palače postoje i svetišta u dvorištu gotovo svake kuće na otoku. Srce Balija i najposjećenija mjesta

Srce Balija predstavčla Ubud, koje je kulturno središte ovog otoka. Tu se nalaze neke od najpoznatijih turističkih atrakcija, a jedna od njih je vodopad Tegenungan. 

Osim toga u unutrašnjosti otoka, pokraj Jatiluwiha, nalaze se prekrasna terasasta rižina polja, stavljena pod zaštitu UNESCO-a.U blizini se proizvodi i najskuplja kava na svijetu - Kopi Luwak.
Azijski cibet, životinja slična mački, pronalazi zrna te sorte kave u prašumi, probavi ih i ta zrna se potom čiste i prže. Budući da je proces dugotrajan, godišnje se može proizvesti samo oko 500 kilograma pa joj je i cijena visoka - može dostići i do 175 američkih dolara za pola kilograma.

Poznati hram hram Pura Tirta Empul nalazi se u blizini Ubuda, između dva brda, i jedinstven je po bogatim izvorima vode, za koju mještani vjeruju da osim toga što pričišćava dušu, pročišćava i tijelo.