5.2.2023. 21:51
0
Bijeg je nemoguć: Ovako izgleda novi najveći svjetski megazatvor u prijestonici ubistava za 40.000 robijaša
EL Salvador je izgradio svjetski megazatvor spreman za smještaj 40.000 zatvorenika u pokušaju da suzbije nasilje bandi u zemlji.

U novom takozvanom Centru za suzbijanje terorizma u svjetskoj prijestonici ubistava, zatvorenike će čuvati ukupno 850 policajaca i vojnika.

Predsjednik Nayib Bukele rekao je da u novom gigantskom zatvoru zatvorenici više neće imati pristup prostitutkama, PlayStationima, ekranima, mobilnim telefonima i računalima.

U sklopu njegove kampanje protiv nasilnog kriminala, novi zatvor će danonoćno osiguravati 600 vojnika i 250 policajaca. Dok će zatvorski službenici s puškama čuvati unutrašnjost, čineći bijeg nemogućim. Elektronička oprema blokirat će signale mobitela kako bi spriječila bilo kakvu komunikaciju iz zatvora, saopćila je vlada.

Napravljen za samo 7 mjeseci

Svjetski megazatvor prostire se na 166 hektara
Izgrađen u udaljenom području blizu Tecoluce, zatvor se prostire na 166 hektara i vjeruje se da bi mogao biti najveći zatvor na svijetu. Trenutno naslov prema Guinnessovoj knjizi rekorda pripada turskom Silivri Penitentiaries Campus u Istanbulu.

Bukele je rekao da je novi megazatvor temeljni element u konačnoj pobjedi u ratu protiv bandi. Snimka koju je predsjednik podijelio na Twitteru prikazuje zatvorskog službenika koji ga vodi u obilazak objekta koji je izgrađen u samo sedam mjeseci.

Vlasti El Salvadora nisu rekle kada će gotovo 63.000 osumnjičenih članova bande biti prebačeno u visokotehnološki objekt. Zamjenik ministra pravosuđa zemlje Osiris Luna rekao je da će zatvorenici biti prisiljeni raditi kako bi se nadoknadila šteta koju su nanijeli društvu.

“Svi teroristi koji su prouzročili tugu i bol salvadorskom narodu služit će svoje kazne pod najstrožim režimom”, rekao je.

Nagli porast ubistava

Prošlog marta El Salvador je proglasio vanredno stanje nakon naglog porasta broja ubistava pripisanih kriminalnim skupinama. Vanredno stanje, koje je odobrio Kongres, dopuštalo je hapšenje bez naloga. Policajci su upali u susjedstva i hapsili osumnjičene kriminalce, a taj potez su oštro osudile organizacije za ljudska prava.

Human Rights Watch osudio je ozbiljnu prenatrpanost zatvora u zemlji kao rezultat masovnih hapšenja.

Bez novoizgrađenog CECOT-a, 20 zatvora u zemlji imalo je ukupni kapacitet od 30.000 zatvorenika. Najveći zatvor u Salvadoru, La Esperanza, trenutno drži 33.000 ljudi, iako ima kapacitet od 10.000.

S gotovo dva posto odrasle populacije iza rešetaka, El Salvador ima najveću stopu stavljanja ljudi iza rešetaka u svijetu, piše The Sun.


(Admir O.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.