16.7.2023. 16:57
1
Šta se smije na hrvatskim plažama, a šta ne: Ako vam zabrane ulaz ili ga žele naplatiti, ovo trebate znati
Hrvatska je u petak u drugom čitanju dobila dugo iščekivani novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, u kojem je najveća promjena postupak davanja koncesija, te da se koncesija na zahtjev za gospodarsko korištenje pomorskog dobra može dati na najdulje pet godina.

Novosti su i oko definiranja plaža, morske plaže sada se dijele na javne, prirodne i uređene te posebne namjene, a hotelskih više nema. Morske plaže moraju biti dostupne svima te se na njima ne smije naplaćivati ulaz.

Novim se zakonom ukidaju koncesijska odobrenja i uvode dozvole koje daje općinsko ili gradsko vijeće na temelju javnog natječaja.

Osniva se ustanova za upravljanje pomorskim dobrom, te stručni savjet za planiranje i gradnju na pomorskom dobru, uvodi se pojam ekološke štete i odgovornosti za nju.

Uvodi se i jedinstvena lučka tarifa te pomorski redari koji nadziru provedbu odluke o redu na pomorskom dobru, kao i lučki redari koji nadziru provedbu reda u lukama otvorenim za javni promet.

Definirano je i da nadzor pomorskog dobra u zaštićenim dijelovima prirode provode čuvari zaštićenih dijelova prirode.

Sabor je bez rasprave potvrdio šest amandmana koje je na predloženi zakon podnijela Vlada, a koji postaju sastavnim dijelom zakona.

Traženo je da se izdavanje dozvola na pomorskom dobru omogući državnim i županijskim lučkim upravama unutar lučkog područja, a gradovima i općinama izdavanje dozvola na pomorskom dobru na područjima gdje zaštićeni dijelovi prirode obuhvaćaju građevinska područja unutar naselja i značajnog krajobraza, prenosi Poslovni.hr.

(Ajdin B.)

1
LIFESTYLE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.