31.3.2024. 17:50
1
Šta smijete, a šta ne prenijeti preko granice: Za ovo će vas u Hrvatskoj kazniti za 13.000 eura
Prije blagdana i praznika, kada ljudi putuju u inostranstvo, postavlja se pitanje što se legalno smije, a što ne prenijeti preko granice.

Mnogo je i nelogičnosti. Iz nekih zemalja može se u Republiku Hrvatsku unijeti neograničene količine ribe, iz drugih ni gram mesa, sa slatkišima nećete imati problema nigdje, ali s hranom za bebe hoćete, piše Večernji.ba.

Upravo zbog svih tih pravila, kojih je toliko da ih katkada nije lako zapamtiti ni carinicima, donosimo neke od stvari koje smijete odnosno ne smijete unositi u Hrvatsku.

Ovi podaci odnose se na uvoz robe iz zemalja koje se nalaze izvan EU-a, s iznimkom Švicarske, Islanda, Norveške, San Marina, Andore i Lihtenštajna. Ako uvozite robu iz trećih zemalja (npr. BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija…), limit za uvoz robe ne smije po osobi premašivati 430 eura u pomorskom i zračnom prometu te 300 eura u svim ostalim vrstama prijevoza, odnosno 150 eura za putnike mlađe od 15 godina, neovisno o tome čime putuju.

Osobe koje putuju cestovnim ili željezničkim prijevozom mogu unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 g duhana za pušenje. Kad su u pitanju alkoholna pića, jednaka pravila vrijede i za putovanja cestovnim, zračnim i pomorskim prijevozom – svima je dopušteno unijeti 16 l piva, 4 l vina te 2 l alkoholnih pića koja imaju manje od 22 posto alkohola, odnosno jednu litru jačih alkoholnih pića. Ako želite plaćati trošarine, moguće je, uz uvjet da ste stariji od 17 godina, unijeti 800 cigareta, 400 cigarilosa, 200 cigara, 1 kg duhana, 10 l žestice, 90 l vina, 110 l piva te 100 mililitara e-tekućine, a sve preko toga nećete moći unijeti ni uz plaćanje.

Dopušteno je po osobi unijeti 20 kg svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog podrijetla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih krakova, dopušteno je unijeti do 2 kg po osobi. Svježeg voća i povrća, osim krumpira, do 5 kg. Putnici iz trećih zemalja mogu u Hrvatsku unijeti do 2 kg mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga te hrane za kućne ljubimce uz uvjete da ne zahtijeva držanje u hladnjaku prije otvaranja.

Bez ograničenja ili u količini za osobnu upotrebu, svi putnici u Hrvatsku mogu unijeti kruha, kolača, keksa, vafla i oblatni, dvopeka, tostiranog kruha i sličnih repečenih proizvoda s manje od 2 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi. Bez ograničenja mogu se unijeti čokolada i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, dodataka hrani pakiranih za krajnjeg potrošača koji sadržavaju manje količine (manje od 20 posto) prerađenih proizvoda životinjskog podrijetla, masline punjene ribom, tjestenina i rezanci, koncentrati juhe i poboljšivači okusa.

Kad je u pitanju gorivo, u kanisterima smijete prevesti do 10 l identičnog goriva onom koje se nalazi u vašem vozilu. Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača) i uz medicinsku dokumentaciju (povijest bolesti, potvrde liječnika).

Lijekova koji sadrže drogu za osobne potrebe putnika moguće je unijeti u količini potrebnoj za liječenje do najviše pet dana, i to uz medicinsku dokumentaciju iz koje proizlazi nužnost uzimanja lijeka. Ako se ipak odlučite kockati unosom iznad dopuštenih količina, znajte da kazne mogu ići i do 13.300 eura. Poznati primjeri su 5100 kuna za pokušaj unošenja dviju vreća, odnosno oko 15 kg kupusa, 3500 kuna za tri bundeve, 4000 kuna za tri akumulatora te čak 22.000 kuna za 6 kg svježeg i 5 kg suhog mesa.

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.