19.10.2015. 21:35
0
Iz Srbije poručuju: Ne razmišljamo o zatvaranju granica
Srbija ne razmišlja o zatvaranju granice i očekuje od Evrope stav u rješavanju migrantske krize, saopštili su danas ministri unutrašnjih poslova i za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin.

Stefanović je na konferenciji za novinare ocijenio da se odnosi u Evropi komplikuju i naveo primjere zatvaranje granice Austrije prema Sloveniji, razmatranje Slovenije da zatvori granice prema Hrvatskoj, zatvaranje mađarskog zelenog graničnog pojasa sa Hrvatskom... 

"Evropa mora donijeti neku vrstu odluke koja će biti obavezujuća za sve države članice, ali i dati smjernice kako da postupamo dalje, pogotovo što je ovakva vrsta krize komplikovana, a posebno sada kada idu hladni dani, kiše i snijeg", rekao je Stefanović. 

"Mi i dalje ne razmatramo zatvaranje naših granica zato što smatramo da to nije rješenje. Mi u svakom trenutku možemo da kontrolišemo granice naše zemlje i potpuno zatvorimo i za saobraćaj i za migracije, ali šta bi time dobili osim veću muku za te ljude", rekao je Stefanović. 

Prema njegovim riječima, Srbija osjeća odgovornost prema tim ljudima, ali je na Evropi da definiše neka pravila igre i očekuje da dobije adekvatnu pomoć, prenosi Tanjug. 

"Srbija će biti spremna da brani svoj prostor, spremna je da se nosi sa krizom i spremni smo da otvorimo i još kapaciteta, ali nam je potrebna politička volja šta će se dogoditi u budućem vremenu", rekao je ministar unutrašnjih poslova. 

On je dodao da nije moguće da se svi migranti zadrža na teritoriji Srbije, niti to može ekonomski da izdrži, niti to inače radi ijedna država u Evropi. 

"Nama migranti dolaze iz EU i mi se moramo dogovarati sa EU kakva će biti politika dalje u vezi te situacije, koja prevazilazi i njene kapacitete" rekao je Stefanović. 

Ministar Vulin je naveo da je situacija na graničnom prijelazu Berkasovo vrlo teška, da će se preduzeti mjere, očistiti prostor i ukloniti šatori i donijeti novi i ljudi snabdijevati hranom, vodom i svime što je potrebno. 

Međutim, upozorio je Vulin, to je sve "liječenje prehlade", a suštinski bolest je mnogo teža. 

"EU mora da kaže koliko će ovo još moći da traje...Srbija nije odgovorna za migrantsku krizu i shodno tome ne može ni da dadne rješenje, niti da nosi teret te krize", rekao je Vulin. 

On je precizirao da je u Srbiji trenutno oko 7.000 migranata, što je veliki ali ne i preveliki broj, ali i upozorio da je druga situacija ako ostaju na teritoriji Srbije, sa čim bi morali da se nosimo na potpuno drugi način. 

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.