25.11.2015. 14:50
0
Tokom ove godine: U Srbiji 34 žene ubijene u porodičnom nasilju
Do današnjeg dana u ovoj godini u Srbiji su 34 žene ubijene u porodičnom nasilju, rekla je potpredsednica Vade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i dodala da je svaka žrtva porodičnog nasilja odgovornost i briga celog društva te da će predložiti Vladi Srbije da 2016. godina bude godina borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama, javlja Anadolu Agency (AA).

"Svaki počinilac će biti kažnjen, ali da li je to dovoljno?", upitala je Mihajlović i dodala da ona smatra da to nije dovoljno te da je celo društvo "odgovorno za svaku žrtvu nasilja nad ženama i devojčicama".

"Sve dok ne budemo došli u situaciju da zaista možemo da kažemo da je nulta tolerancija nasilja nad ženama i sve dok ne dođemo u situaciju kada možemo reći da nijedna žena nije ubijena ove godine, naš posao nije završen. Zato što mislim da je ideal i san svakoga od nas, društvo bez nasilja", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da za borbu protiv nasilja postoje dva puta te da je jedan od njih da svi građani pričaju i govore o nasilju, dok se drugi deo tiče institucija sistema koje treba da formiraju zakonodavni okvir koji još uvek nije u potpunosti dobar.

Stalna kordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano navela je da "za nasilje apsolutno nema izgovora, bez obzira ko ga čini i pod kojim okolnostima, a isto važi i za maltretiranje i ponižavanje".

Solorano je rekla da statistike govore da je 50 posto žena u Srbiji imalo iskustvo sa nekom vrstom nasilju, što dovodi do toga da pošto polovinu stanovništva Srbije predstavljaju žene, jedna četvrtina ukupnog stanovništva ima ovakvo iskustvo, što je potpuno neprihvatljivo.

"Sistem UN podržava žene u tome da ih osnaži, međutim naš naglasak sada je u većoj meri okrenut na počinioce, jer oni su uzrok svega. A počinioci i postaju počinioci zato što se u društvu na njihovo takvo ponašanje posmatra kao nešto što je prihvatljivo", rekla je Solorano.

Obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Srbiji prisustvovao je i šef delegacije Misije EU u Srbiji Michael Davenport koji je podržao ideju da se ovim izazovima bori tokom cele godine i da to bude vodeći princip u budućnosti.

On je istakao da "nije prihvatljivo i u interesu društva da jedna polovina populacije bude u situaciji da je nasilje neki dnevni fenomen, ne samo u Srbiji, već širom sveta, a naročito u teškim situacijama konflikta, rata, ovaj problem je još veći".

"”Morali bismo da istaknemo da je taj problem vrlo aktuelan u sadašnjoj migrantskoj krizi. Nažalost, došlo je do toga da su žene i devojke žrtve vrlo beskrupuloznih ljudi koji se bave neprihvatljivim stvarima tokom njihovog dugog puta u Evropu", rekao je Davenport.

Koordinaciono telo za ravnopravnost Vlade Srbije i Tim UN-a obeležili su danas Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i započeli globalnu inicijativu "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". 

Tokom 16 dana, do 10. decembra, u oviru kampanje "Orange the World: za zaustavljanje nasilja nad ženama i devojčicama", u Beogradu će narandžastom bojom biti osvetljeni Narodna skupština, most na Adi, zgrada Vlade, Narodno pozorište, spomenik Pobednik i Palata Albanija.

(Anadolu Agency) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.