29.11.2015. 21:04
0
Idomena: Stanje migranata sve gore
Vojska Republike Makedonije i u toku današnjeg dana radi na postavljanje žičane ograde, dok na drugoj, grčkoj strani granice 1.500 migranata čeka dozvolu za ulaz na teritorij Republike Makedonije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ekipa AA je boravila na grčkoj strani granice i zabilježila da je stanje na graničnom prijelazu, a i u Centru za zbrinjavanje izbeglica u Idomeni, iz dan u dan sve gore, što je svakako rezultat dugog boravka migranata na "ničijoj zemlji".

Rukovodilac ekipe UNHCR-a u kampu za izbeglice u Idomeni, Grčkoj, Aleksandar Zvargulis, rekao je da je situacija s migrantima na grčkoj strani veoma loša, jer oko 1.500 ekonomskih migranata ostaju na graničnom prijelazu i nemaju namjeru da se vrate unatoš tome što su makedonski zvaničnici izjavili da makedonsku granicu mogu preći samo izbeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Zvargulis je saopćio da je prije nekoliko dana broj ekonomskih migranata bio veći, ali sada, kada im je postalo jasno da nemaju šanse da produže put ka Evropi, oni se bez nade vraćaju natrag u Atinu. Prema njegovih riječima, ova situacija implicira druge rizike.

"Izbeglica može bit bilo ko u svijetu. Ako se granice zatvore, onda ćemo imati druge rizike. Imaćemo ljude koji će, zbog nedostatka nade, pokušati pronaći drugi put i nastaviti dalje. U tom slučaju, potratražiće drugu opciju pa čak i ilegalni prelaz granice", izjavio je Zvargulis.

On je napomenuo i da su, prije odluke evropskih zemalja o ekonomskih migranata, na svakih 15 do 20 minuta, granicu prelazile grupe od po 15 izbjeglica i situacija je bila mirna. Sada je, međutim, situacija nestabilna, jer ekonomski migranti već duže vrijeme borave u lošim uvjetima i kao rezultat toga dolazi do raznih incidenata među samim migrantima, napominje Zvargulis.

Endru, migrant iz Sjeverne Afrike je, za AA, opisao situaciju od sinoć kada su migranti bacali kamenje na policiju. On je rekao da se sinoćni događaj desio kada je jedno dijete iz Maroka stresla struja. O njemu nemamo još informacija da li je živo ili mrtvo. Zbog ovakve situacije migranti su, u želji da izraze svoj revolt zbog kašnjenja Hitne pomoći, počeli bacati kamenje na policiju.

"Protest nije opcija, jer ako ulazimo nasilnim putem na drugu stranu granice, to predstavlja prekršaj. Jedino što nam preostaje jeste da se nadamo u bolje, a to znači da Makedonija otvori granice."

Šamurabi iz Bangladeša krivicu prebacuje na grupu iranskih migranata koji su, prema njegovim riječima, razočarani zbog postavljanja žičane ograde.

"Ograda je postavljena, a mi gubimo nadu. Bolje da umremo ovdje, nego da se vratimo natrag. Jer, ako se vratimo, mi ćemo sigurno umrijeti", izjavio je Šamurabi.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.