1.12.2015. 16:21
0
Zajednička policijska akcija Kosova i Italije: Uhapšene tri osobe povezane sa terorizmom
Zajedničkom operacijom kosovske i italijanske policije, na Kosovu je danas uhapšena jedna, a u Italiji dve osobe, u vezi sa krivičnim delom povezanim sa terorizmom, javlja Anadolu Agency.

Istovremeno je na Kosovu izvršen pretres na jednoj, a u Italiji na četiri lokacije, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u Direktorijatu za borbu protiv terorima, u okviru Kosovske policije.

Na konferenciji je medijima prikazan i videosnimak akcije kontrole lokacije i privođenja osumnjičene osobe na Kosovu.

Kapetan Luan Keka iz Direktorijata za borbu protiv terorizma je rekao da je do hapšenja došlo nakon višemesečne istrage pod rukovodstvom Specijalnog tužilaštva Kosova i u saradnji sa Sektorom protiv terorizma, u okviru Divizije opšte istrage i specijalnih operacija okruga Breša (Brescia), u Italiji.

Keka je kazao da je u jednom kosovskom selu, opštine Han i Elezi (bivši Đeneral Janković), uhapšen muškarac star 44 godine, državljanin Kosova, koji se sumnjiči za krivično delo prema Zakonu o sprečavanju pridruživanja oružanim sukobima van zemlje.

“Vredi napomenuti da je ovo jedan od prvih slučajeva koji se istražuje vezano za ovaj Zakon, tačnije sa članom koji kaže 'bilo ko, ko javno, na skupu ili pisanjem, audiovizuelnim snimanjem, uključujući i ne ograničavajući se i na socijalnim mrežama ili bilo kojoj drugoj formi komunikacije, poziva ili podstiče druge na izvršenje krivičnog dela određenog ovim paragrafom'”, kazao je kapetan Keka.

Istakao je da je uhapšenoj osobi određen pritvor od 48 sati, te da su tokom kontrole zaplenjeni, u svojstvu dokaznog materijala, dva komada vatrenog oružja, pištolj i puška tipa karabin, kao i određena elektronska oprema i drugi predmeti, koji mogu biti povezani sa slučajem.

Kapetan Keka je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je uhapšeni putovao van zemlje, ali da Kosovska policija nema informacija da je isti putovao u Siriju i Irak, te da će detalji vezani za današnju akciju biti objavljeni narednih dana.

Keka je kazao i da je na Kosovu do sada uhapšeno oko 100 osoba koje su povezane sa krivičnim delima u vezi sa terorizmom i koje su u različitim fazama istrage, a protiv nekih je podignuta i optužnica.  On je, takođe, naveo da je prvi Kosovar sredinom 2012. godine otišao da se bori u Siriju, a da je do sada na stranim ratištima poginulo oko 50 Kosovara.

 “Tokom godina računa se da je oko 300 pripadnika sa Kosova putovalo tamo. Među njima ima i žena i dece, ali i drugih koji se smatraju borcima. Trenutno ih je tamo oko 80”, kazao je Keka.

(Anadolu Agency)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.