4.2.2016. 18:29
0
U Srbiji od raka godišnje umre 20.000 ljudi
U Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli oko 35 000 ljudi, a umre ih više od 20 000, objavljeno je u četvrtak u Beogradu u povodu 4. veljače koji se obilježava kao dan borbe protiv globalne epidemije raka.
Građani Srbije najčešće obolijevaju od raka pluća, debelog crijeva, prostate, dojke i grlića maternice, a liječnici kao najučinkovitiju preventivu sugeriraju promjenu loših životnih navika, redovite preglede, napose mamografiju i ginekološke pretrage.

Direktor Medikalne onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević kaže da je liječenje malignih bolesti u Srbiji terapijski dobro pokriveno medikamentima.

"Kada pričamo o kemoterapiji i opskrbi lijekovima to je standardno i dobro, nema zastoja i problema. Svi se liječe, što ne znači da je idealno za sve tipove, i da ne treba stalno unaprijeđivati to liječenje", rekao je Radosavljević za Radio-televiziju Srbije (RTS), prenijela je Hina.

Na kemoterapiju se čeka najdulje tri tjedna, ali dr. Radosavljević sugerira da treba promijeniti popis lijekova koji je isti već pet godina te unaprijediti liječenje.

"To je važno za neke tumorne tipove, kao što je melanom. Zaista treba unaprijediti liječenje ako želimo dosegnuti svjetske standarde", kaže Direktor Medikalne onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević.
(Fena)
 
RakSrbija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.