5.2.2016. 16:58
0
U Hrvatskoj hiljade oboljelih od svinjske gripe
Iako je epidemija gripe u Hrvatskoj u punom zamahu, vrhunac sezone tek stiže, prenosi novinska agencija Patria.

U Hrvatskoj je dosad potvrđeno 2.500 oboljelih, a u 95% slučajeva riječ je o tzv. svinjskoj gripi, poručuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Simptomi gripe, pa tako i ove tzv. svinjske gripe, su da se najprije pojavljuju opći simptomi - visoka temperatura od 38 do 40 stepeni, jaki bolovi u tijelu i opća slabost. Ljudi se naprosto osjećaju teško bolesni, rekao je za HRT liječnik opće prakse, Milan Mazalin. 

U Klinici za infektivne bolesti trenutačno leže četiri pacijenta s težim oblicima gripe. 

"Radi se o varijanti H1N1 virusa koji se javlja od 2009. svake godine, pa tako i ove godine", rekao je prof. dr. sc. Bruno Baršić iz te Klinike. "I mi od početka decembra već imamo bolesnike s gripom. Nije to neka velika epidemija kao što je bila, ali ima bolesnika s vrlo teškim oblicima bolesti", dodao je. 

Prošle je godine od gripe oboljelo 78.000 ljudi, a od komplikacija ih je umrlo petero. Tada se vakcinisalo 232 hiljade ljudi. Dosad je, u ovoj sezoni, oboljela 2.500 ljudi, no vakcinisalo ih se preko najmanje 300 hiljada. Nabavljene su i dodatne doze, piše Index. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.