31.3.2016. 21:45
0
Šešelj najavio da će tražiti 12 miliona odštete od Haškog tribunala, advokati smatraju da neće dobiti odštetu
Vojislav Šešelj koji je danas oslobođen svih optužbi neće moći da računa na odštetu od Haškog tribunala za godine koje je proveo u njemu, jer Haški sud uopšte ne predviđa takvu mogućnost.

- Nijedan od haških optuženika koji su oslobođeni, bez obzira koliko su vremena proveli u Hagu, poput Momčila Perišića, Milana Milutinovića, Ante Gotovine, Nasera Orića, nikada nije dobio nijednu paru od Haškog suda - kaže za “Blic” advokat Branislav Tapušković.

Kako navodi, takva varijanta uopšte ne postoji, niti se u spisima sud time uopšte bavi.

- Nigdje ne piše da nema te mogućnosti, ali sud to primjenjuje ne zna se na osnovu čega - kaže Tapušković i ističe da su Haški sud osnovale Ujedinjenje nacije, pa da bi po toj analogiji odšteta mogla da se traži od ove svjetske organizacije.

Advokat Novak Lukić objašnjava da Vojislav Šešelj ima pravo da traži odštetu za godine provedene i pritvoru, ali da odštetu još niko nije dobio zbog određenih pravila UN.

- Po pravilima UN ne postoji mogućnost da iko snosi naknadu štete za propuste organa UN. Svi koji su do sada oslobođeni pred Haškim tribunalom, a koji su željeli da ostvare svoja prava pred holandskim sudom ili nekim drugim, nisu uspjeli. Šešelj može da podnese tužbu kao i svako, ali pravila su takva da do sada niko nije dobio odštetu -
priča Lukić.

Šešelj je danas, po objavljivanju oslobađajuće presude, najavio da će tužiti Haški tribunal i tražiti odštetu u iznosu od 12 miliona eura.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.