27.4.2016. 12:22
0
Grabar-Kitarović na Hrvatsko-turskom privrednom forumu u Zagrebu: Turska pripada Evropi
“Naši gospodarski odnosi u cjelosti se uspješno odvijaju. Povećana je trgovinska razmjena 2015, ostvarena su znatna turska ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, ponovno raste broj turskih turista u Hrvatskoj. Međutim, još mnogo toga možemo napraviti kako bi nam gospodarska saradnja postala boljom i razvijenijom”, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Turska pripada Evropi u gospodarskom, kulturnom i prostornom smislu, poručila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u obraćanju na Hrvatsko-turskom privrednom forumu u Zagrebu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kazala je da joj je zadovoljstvo što ima priliku pozdraviti veliki skup sa velikim brojem tvrtki i privrednika.

“Ovaj broj tvrtki pokazuje kako je interes za saradnju golem, i to me iznimno raduje. Ovako veliki skup gospodarstvenika već sam po sebi svjedoči o dobrim odnosima i bliskoj saradnji između naših država”, istakla je Grabar-Kitarović.

Posjetom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj, kako je naglasila Grabar-Kitarović, odnosi između dvije zemlje dobili su još kvalitetnije temelje.

“Odnosi Hrvatske i Turske prijateljski su i raznovrsni. Hrvatska uvažava značaj Turske i njenu važnu posredničku ulogu među različitim kulturama i državama različitih regija, evropskog jugoistoka, Bliskog istoka, Srednje Azije… Cijenimo ulogu Turske u različitim regionalnim procesima i inicijativama. Pozdravljamo predanost Turske evropskim integracijama. Turska pripada Evropi u gospodarskom, kulturnom i prostornom smislu. Između Hrvatske i Turske nema otvorenih pitanja”, poručila je predsjednica Hrvatske otvarajući skup kojem prisustvuje na desetine turskih i hrvatskih poslovnih ljudi.

Posebno važnom naglasila je zajedničku želju predstavnika obje države za saradnjom na svim područjima, a posebno u području privrede.

“Naši gospodarski odnosi u cjelosti se uspješno odvijaju. Povećana je trgovinska razmjena 2015, ostvarena su znatna turska ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, ponovno raste broj turskih turista u Hrvatskoj. Međutim, još mnogo toga možemo napraviti kako bi nam gospodarska saradnja postala boljom i razvijenijom”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je ovom prilikom pozvala sve kompanije koje dosad nisu "prepoznale potencijale obje zemlje", da to učine.

“Mogućnosti za saradnju postoje u mnogim područjima, od turizma i poljoprivrede preko energetike i bankarstva do modernih tehnologija, digitalnog gospodarstva…”, poručila je Grabar-Kitarović.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u utorak u zvaničnu dvodnevnu posjetu Hrvatskoj gdje se sastao sa najvišim predstavnicima te zemlje. Sa turskim predsjednikom u Hrvatsku je doputovalo šest ministara i oko 90 privrednika zainteresiranih za saradnju sa hrvatskim privrednicima. Razlog dolaska turskog predsjednika u Zagreb je i obilježavanje 100. godišnjice institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.